בדיקות וטיפולים
מיומות

מיומה - שרירן פיברואי,  היא גידול שפיר ,בלתי סרטני, העשוי מרקמה סיבית שרירית שהתפתחה על דופן הרחם, המופיע בשכיחות של כ-20%-50% בנשים שאחרי גיל 30 ועודן פוריות. המיומות ברחם יכולות להיות בתוך שריר הרחם או לבלוט לחלל הרחם אן כלפי איברי הבטן.

גורמי סיכון
גיל, חשיפה לאסטרוגן, סיפור משפחתי, השמנה.
דיאטה צמחונית, פעילות גופנית ועישון מגינים מפני מיומות (זו לא המלצה לעישון (-:  )
לאחר גיל הבלות, מיומות נוטות לקטון.

אבחנה
נשים עם מיומות ברחם בדרך כלל פונות לרופא מטפל עם תלונות על דימום וסתי מוגבר, כאב בבטן תחתונה, בטן תפוחה. חלק מהמיומות מתגלות כממצא אקראי בביקורת אצל רופא הנשים
מיומות ברחם ניתנות לאבחון ע"י MRI או ע"י אולטראסאונד. אין הבדל באחוזי הזיהוי  והאבחון של מומות ובשל העובדה כי MRI  הינה בדיקה יקרה ומסובכת, רוב המיומות יאובחנו בבדיקת אולטראסאונד

טיפול
ניתן לטפל בעזרת טיפול שמרני או ניתוחי. החלטה לגבי אופן הטיפול תעשה בשיחה ובדיון עם המטופלת תוך כדי התחשבות בנתוני המטופלת – גיל, הרצון לשמר פריון ותלונות המטופלת.

טיפול שמרני/לא ניתוחי

* מעקב – שיטה טובה למיומות קטנות שאינן גורמות לתסמינים כגון דימום או כאבים חזקים.
* תרופות – טיפול הורמונלי בתרופות אשר פועלות להוריד הורמוני מין אסטרוגן ופרוגסטרון וכך להקטין את נפח
   המיומות. לתרופות אלו תופעות לוואי כגון גלי חום, יובש נרתיקי וכאבי ראש חולפים. במחקרים נראה כי 
   עד 10% מהנשים עם טיפול  תרופתי הפסיקו  טיפול זה בשל תופעות הלוואי.יש לציין כי  לא ניתן להרות 
   בזמן הטיפול התרופתי.
* התקן תוך רחמי – אמצעי זה טוב לנשים שחלל הרחם לא נפגע ע"י המיומות.
* חסימה של העורק הרחמי – מבוצע ע"י הכנסת צינור קטן דרך העורק בירך לעורק הרחם וחסימתו. חסימה זו
    גורמת לכך שלא יקבל אספקת חמצן ויתנוון.

ניתוח
כשמיומות ברחם גורמות לתסמינים חריפים כגון דימום קשה או כאבי בטן או לחץ על איברי אגן אחרים – לעתים יש צורך בביצוע ניתוח. אפשרויות הניתוחים הן – ניתוח לכריתת שרירן בגישה בטנית או בגישה לפרוסקופית. בנשים מסוימות אשר סיימו ללדת – ניתן לשקול ניתוח לכריתת רחם. השיטה הניתוחית תבחר ביחד עם המטופלת ולאחר דיון פרטני בכל מקרה לחוד. יש לציין כי בחלק מהניתוחים לכריתת שרירן יש חדירה לדופן הרחם אשר מצריכה לידה בניתוח קיסרי בהריון עתידי.
אפשרות טיפולית נוספת הינה טיפול מקומי נרחב אשר מבוצע בהיסטרוסקופיה (הכנסת מצלמה לרחם). מבוצע זיהוי הממצא וצריבה שלו (אבלציה)

לסיכום
מיומות ברחם הן ממצא נפוץ בנשים בגיל הפריון. רובן לא צריכות טיפול או התערבות כלשהיא אך במקרים מסוימים נחוץ טיפול. אופן הטיפול נבחן בהתאם לתכונות ספציפיות של המטופלת.
 

 
למידע נוסף על שיטות טיפול במיומות ברחם