שקיפות רפואית - האמת המדעית מאחורי מיתוסים נפוצים
מאת: אראלה טהרלב בן-שחר
1. אם לא תאכל, לא תגדל
לא נכון. ילדים שלא גומרים מהצלחת גדלים באותה מידה שבה גדלים ילדים שמבקשים מנה שנייה. עם זאת, ילדים החיים בארצות הסובלות מתת תזונה (בעולם השלישי), עלולים שלא למצות את פוטנציאל הגדילה שלהם. כמו כן, מחלות שגורמות להפרעה בספיגת המזון (כמו צליאק/ כרסת) עלולות לגרום להפרעה בגדילה.
2. אם לא תישן, לא תגדל
לא נכון. אף על פי שהורמון הגדילה מופרש בשעות הלילה, לא נמצא קשר בין משך השינה לבין הגדילה. עם זאת, מובן שיש סיבות בריאותיות אחרות לשלוח את הילדים לישון בזמן.
3. אתה תהיה גבוה כמו אבא שלך
די נכון. גובהם הצפוי של ילדים הוא אכן ממוצע האחוזון בין שני ההורים שלהם (גובה המטרה), אך יש טווח רחב של סטייה – כשמונה ס"מ לכל כיוון. עם זאת, במקומות שבהם איכות החיים משתפרת מדור לדור, הילדים יהיו גבוהים יותר מההורים.
4. אחרי קבלת הווסת בנות אינן גובהות יותר
לא נכון. בנות גובהות בממוצע כשמונה סנטימטרים אחרי קבלת הווסת, וטווח הגדילה כולל בנות שגובהות רק ארבעה סנטימטרים וכאלה שגובהות גם עשרה סנטימטרים.
5. ילדים שמתבגרים מוקדם יותר יהיו נמוכים יותר
לא מדויק. במקרים קיצוניים של התבגרות לפני גיל שש, הילדים אכן יהיו נמוכים יותר מגובה המטרה שלהם, אבל במקרים שההתבגרות מתחילה בזמן, אין קשר בין גיל תחילת ההתבגרות לגובה הבוגר.
6. פעילות ספורטיבית מפריעה לגדילה
לא מדויק. פעילות ספורטיבית משפיעה על הגובה רק במקרים נדירים ורק בענפי ספורט ספציפיים. כך למשל, בנות שעוסקות בהתעמלות קרקע באופן תחרותי במשך שעות רבות בשבוע עשויות שלא לממש את פוטנציאל הגובה שלהן. הסיבה היא כנראה המתח המעורב בחיים מהסוג הזה. אצל בנים זו הרמת משקלות שנעשית בצורה שאינה מתאימה לנוער .
6. הורמון גדילה יעזור לכולם לגדול
לא מוכח. הורמון גדילה מסייע לילדים עם מחלות כמו חסר בהורמון גדילה, אי ספיקה של הכליות או תסמונת טרנר. לא נעשה מחקר שהוכיח שהורמון גדילה משפיע לטובה על ילדים בגובה נורמלי שאינם חולים, וחשוב יותר - לא נבדקה הבטיחות של השימוש בהורמון זה בילדים כאלה.
7. גובה זה עניין של גיאוגרפיה
נכון. ילדים בארצות מתפתחות אינם מממשים את פוטנציאל הגובה שלהם, אך הסיבה לכך אינה גנטית. הוכחה לכך ניתן למצוא בכך שילדים מאומצים מלידה שנולדו בארצות מצוקה אך גדלים בארצות שפע, מסיימים קרוב יותר לגובה הממוצע של הסביבה ולא של ארץ המוצא. עם זאת, ילדים שאומצו בגיל שנה ומעלה נוטים להתבגרות מוקדמת ויהיו נמוכים יותר בסופו של דבר.
8. תינוק שנולד קטן יישאר קטן
לא נכון. הקשר בין הגדילה התוך רחמית לגדילה מחוץ לרחם הוא רופף. הגדילה התוך רחמית נקבעת בעיקר על ידי התנאים ברחם - גודל האם, הרחם ותפקוד השליה. הגדילה התוך רחמית והחוץ רחמית מווסתות במנגנונים שונים. תנאי החיים של הילד בשנה הראשונה לחייו הם אלה שבעיקר משפיעים על הגובה.
9. הגבוהים מאושרים ומצליחים יותר
לא מדויק. באמריקה אכן נערכו מחקרים שהראו שאנשים גבוהים יותר מצליחים יותר. עם זאת, ביתר העולם התופעה לא הוכחה ונראה שמדובר בתופעה ייחודית לאמריקה (שהנטייה שלה להפלות נמוכים קרויה בשם "הייטיזם"). ילדים ואנשים נמוכים אינם חווים מצוקה נפשית משמעותית ואינם זקוקים לטיפול פסיכולוגי יותר מאחרים.
10. ילדים בעלי עודף משקל נמוכים יותר
לא נכון. לרוב, ילדים בעלי עודף משקל גבוהים יותר. עם זאת, ילדים שההשמנה שלהם נובעת מהפרעות הורמונליות הם אכן נמוכים יותר. לכן כשילדים בעלי עודף משקל הם גם נמוכים, יש מקום לבירור רפואי מעמיק.
פרופ' זאב הוכברג, מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה ילדים, הקריה הרפואית רמב"ם