אשרת אילת, מטפלת ברפואה סינית, יכולה לזקוף לזכותה את היותה החלוצה כמטפלת בדיקור במחלקת אשפוז בבית חולים בארץ.
זה קרה באוקטובר אשתקד, כשהוחלט בוועדה לקידום הרפואה המשולבת בקריה הרפואית רמב"ם, בראשות ד"ר ירון בר־אל, סגן מנהל בית החולים, לערוך פיילוט שבמסגרתו ישולב טיפול בדיקור סיני במחלקת אשפוז.
ד"ר סיימון וולפסון, מ"מ מנהל המכון לרפואת הכאב ברמב"ם, ואורנה בן יעקב, מנהלת הסיעוד בחטיבת השירות האמבולטורי ופנימיות־על ברמב"ם, המלווים את הפיילוט, קראו לאשרת להצטרף ליחידה לרפואה משולבת, הפועלת בבית החולים.
אשרת, שזה 12 שנה עוסקת ברפואה סינית עם רקע של התמחות בדיקור בבית חולים בבייג'ין, נענתה לאתגר. המחלקה הראשונה שאליה נכנסה הייתה המחלקה הנוירולוגית. "נערכו מחקרים רבים בסין על השפעת הדיקור הסיני בפגיעות נוירולוגיות, ועברתי התמחות בתחום זה", היא מספרת. "בשנים האחרונות החלו גם בתי החולים במערב לערוך מחקרים בתחום. השיקול של יוזמי הפיילוט היה להיכנס למחלקה שיהיה קל יותר לשלב בה את הדיקור. זה לא טריוויאלי להיכנס למחלקת אשפוז ובזמן ביקור רופאים לעבור בין החולים יחד עם הצוות ולהחליט מי מהם יכול לקבל טיפול בדיקור, נוסף על הטיפול המקובל במחלקה, ולבדוק את השפעתו".
לאילו חולים הדיקור יכול להועיל?
"אני אתייחס למטופלים שלי במחלקה הנוירולוגית ולמקרים שבהם צברתי ניסיון והצלחתי לסייע: הדיקור יעיל למטופלים לאחר אירוע מוחי כשחצי צד משותק, להקלה בתסמיני דלקת קרום המוח, במקרים של מיגרנות קשות, לשיכוך כאב באופן כללי ולאנשים הסובלים מבעיות נוירולוגיות כמו כאב בעצב הפנים Neuralgia) Trigeminal). הדיקור מועיל גם במצבים של דיכאון ודכדוך שמטופלים רבים חווים במהלך האשפוז. במיוחד נצפתה הטבה במצב הרוח אצל מטופלים הסובלים מפרקינסון".
איך המטופלים מקבלים אותך?
"רובם לא מאמינים שקיים דיקור סיני בבית החולים, חלקם חושבים שצריך לשלם על זה, אבל כשמתברר להם שמדובר בחלק מהטיפול במחלקה, הם מקבלים את זה בשמחה רבה".
איך הרופאים הקונבנציונליים מקבלים אותך?
"הם מתייחסים אלי באופן מקצועי. נכנסתי למחלקה בהדרגה, בלי ליצור התנגדות. במהלך עבודתי במחלקה הכנתי הרצאה לצוות והסברתי מהי הרפואה הסינית. מעבר לכך פיתחנו בפרומתאוס (התוכנה שהצוות הרפואי עובד איתה), יחד עם צוות המחשוב של בית החולים, מודולה ברפואה סינית, כך שאפשר לעקוב אחר כל מטופל ולדעת אילו טיפולים קיבל ואיך הם השפיעו עליו. זו רפואה אינטגרטיבית במיטבה".
אתם מתעתדים להיכנס למחלקות נוספות?
"לפני כחודשיים שולבה מטפלת ברפואה סינית ביחידת הדיאליזה של בית החולים. היא עושה דיקור לחולים בזמן שהם עוברים דיאליזה. בנוסף אנו עומדים להכניס סטודנטים שסיימו רפואה סינית להתמחות בטיפול בחולים במגוון מחלות".
מה השאיפה שלך?
"הייתי רוצה לראות מטפלים בדיקור סיני בכמה שיותר מחלקות בבית החולים, ממש כמו שיש פיזיותרפיסטים. יתרה מכך, השאיפה שלי לראות את הרפואה הסינית נכנסת לבתי חולים נוספים כדי שכמה שיותר חולים יסתייעו בה".
יש מקרה שזכור לך במיוחד?
"אני זוכרת צעירה בשנות ה־30 לחייה, אמא לשני ילדים, שעברה אירוע מוחי קשה מאוד וזה לא היה האירוע הראשון שלה. היא הגיעה למחלקה והייתה מאושפזת ימים רבים. היא קיבלה את הטיפול הרפואי המקובל ובמקביל גם עשיתי לה דיקור. כיומיים לאחר הדיקור היא החלה לדבר ולכתוב וייחסה זאת לטיפול בדיקור. זה נתן לי סיפוק עצום".
אשרת אילת היא מטפלת מוסמכת ברפואה סינית, עובדת בשירות לרפואה משולבת במחלקה הנוירולוגית בקריה הרפואית רמב"ם