אובדן הריון בשליש הראשון הוא אירוע שכיח, שהגורמים לו רבים ובמרבית המקרים לבני הזוג אין שליטה עליהם.
במקרים בהם אובחן בבדיקת אולטרא סאונד עובר ללא דופק בחלל הרחם או שהרחם עדיין מכיל שיירי חומר הריוני למרות דימום, תאובחן "הפלה בלתי שלמה – Missed Abortion".
אפשרויות הטיפול
בניסיון לקצר את משך הזמן עד להתרוקנות "הטבעית" של הרחם ניתן לטפל בשתי דרכים:
הדרך השמרנית, תרופתית - באמצעות נטילת טבליות מיזופרוסטול (ציטוטק) דרך הפה, שגורמות לכיווץ הרחם ולפליטת שק ההריון. מתאימה לטיפול בהריון שאינו עולה על 11 שבועות ובתנאי שהאישה בריאה ואין לה מחלות רקע אשר לא מאפשרות שימוש בתרופה.
מחקרים הראו שכ- 80% מהנשים שטופלו בציטוטק סיימו את ההפלה הטבעית בהצלחה מלאה, ללא צורך בהליך כירורגי. כמו כן אין עדות לסיכון מוגבר להידבקויות בחלל הרחם או להפרעה לפריון ולהריון עתידי לאחר טיפול בציטוטק.
הדרך השנייה כירורגית - פעולה המבוצעת בהרדמה כללית, בה נשאב תוכן ההריון ומרוקן חלל הרחם.
חשוב לדעת ששתי הדרכים, התרופתית והניתוחית, יעילות ובטוחות לסיום הריון שכשל בשליש הראשון
וכי אין שיטה אחת שמתאימה לכל הנשים.
מהלך הטיפול התרופתי
הטיפול התרופתי כולל מספר פגישות:
פגישה ראשונה
בבואך למרפאה הצטיידי במסמכים הבאים:
• תעודת זהות
• התחייבות מקופת חולים קוד L9855
• תשובות בדיקות דם לסוג וספירה
• הפנייה רפואית ותשובת בדיקת אולטרא סאונד
• אם את מעל גיל 40 – תרשים אק"ג
• תחבושות הגינייות
מומלץ להגיע עם מלווה
תפגשי עם אחות ורופא אשר יבדקו האם הטיפול מתאים לך מבחינה רפואית ואישית. במידה ויוחלט על התחלת טיפול ידריכו אותך, תקבלי 4 כדורי ציטוטק אותם תתבקשי ליטול במציצה מתחת ללשון ותישארי להשגחה במרפאה בהתאם להרגשתך, לשיקול דעת האחות המטפלת ולהוראות הרופא.
ההליך כרוך בדימום נרתיקי המלווה לעיתים בקרישי דם וכאבי בטן בעוצמה שונה מאישה לאישה.
במידה וטרם החל דימום הוא צפוי להתחיל בזמן שהותך במרפאה או במהלך הימים הקרובים.
להפגת הכאב תוכלי להיעזר בכל תרופה נוגדת כאב שאת רגילה ליטול, בהתאם לרגישות ולמינון המומלץ.
תנתן לך המלצה רפואית ומרשם לטיפול אנטיביוט מניעתי.
חשוב לאורך כל זמן הדימום להשתמש אך ורק בתחבושות הגייניות.
תופעות לוואי שכיחות העלולות להופיע בשלב זה הינן צמרמורות ותחושה של קור, אי נוחות עד כאב בלוע ובפה ושילשול. לעיתים רחוקות יופיעו פריחה על בית החזה, אודם מגרד על כפות הידיים, עליית חום, בחילות, הקאות וכאבי ראש.
בבית
הקפידי על תדירות גבוהה של החלפת תחבושות הגייניות, שתייה מרובה, הימנעות מיחסי מין עד לסיום התהליך ומנוחה בהתאם להרגשתך הכללית, לעוצמת הדימום והכאב.
פני לחדר מיון, לצורך הערכה וטיפול, במידה ומופיע אחד מהתסמינים הבאים:
דימום מוגבר (מעבר למצופה), שינוי בהרגשה הכללית כמו חולשה קיצונית, חום מעל c˚38 וכאבי בטן עזים שלא מוקלים באמצעות נוגדני כאב.
בביקור השני
כעבור כשבוע תבוצע במרפאתנו בדיקת אולטרא סאונד לצורך הערכה האם התהליך הושלם והרחם ריק מתוכן. בהתאם לממצאים בבדיקה תתקבל החלטה על שיחרור ממעקב או על המשך טיפול ומעקב.
משהסתיים התהליך ולאחר המחזור הווסתי פני לרופא/ת נשים בקהילה לתכנון הריון, אלא אם קיבלת הנחיות רפואיות אחרות.
תגובה רגשית
נשים רבות שחוות אובדן הריון, וכן בני/בנות זוגן ואחרים המלווים אותן, חשות קשת רחבה של רגשות כמו: עצב, אשמה, תסכול, דכדוך וחשש מפני הישנות האירוע בהריון הבא.
חלקן מתקשות לחזור לשגרה אך חשוב לדעת שבדרך כלל תופעות אלה הן זמניות ולאחר תקופה קצרה תתגברי על הקושי ותחזרי לחיי שגרה תקינים. בשלב זה, תמיכת בן הזוג ותמיכת נשים (אחות, עובדת סוציאלית, בנות משפחה, חברות או מעגל נשים) יכולים לסייע לך ולהיות מאד משמעותיים.
אנו מודעים לקושי הרב שבו את נמצאת. במרפאה צוות רב מקצועי של רופאים, אחיות ועובדות סוציאליות אשר יעמוד לרשותך וילווה אותך מתחילת התהליך ועד לסיומו.