התנועה לשחרור הילד

תאריך פרסום: 01/01/2015

אין ספק, הילדים של היום יושבניים יותר ופעילים פחות. זה פוגע בבריאות שלהם כבר עכשיו ויפגע גם בעתיד. כך תגרמו לילד שלכם לזוז יותר

התנועה לשחרור הילדהתנועה לשחרור הילד

​1. צאו לדרך כבר בגיל צעיר
הרגל מוצלח מוקנה כבר מגיל 3-4 שנים. ככל שמתחילים מגיל צעיר יותר, כך קל יותר להפוך לאדם פעיל בהמשך החיים. לדוגמה: בהרבה מדינות באירופה המסגרות הפעילות מתחילות כבר במסגרת הגן - חוגים פעילים אחר הצהריים, גני משחקים ומגרשי ספורט רבים הפזורים באזור מגוריו של הילד, וההורים תומכים בפעילות הגופנית בכל שלב של היום. התוצאות נראות, גם בריאותית וגם במסגרות תחרותיות.

2. גלו מעורבות בפעילות בבית הספר
נכון להיום ילד מבצע 11 דקות בממוצע של פעילות בשיעור ספורט. לכן האחריות חוזרת אל ההורים לעידוד פעילות במסגרת בית הספר, כמו גם תכנון של פעילות נוספת. בררו מה עושים בשיעורי הספורט והאם ניתנים שיעורי בית גם בתחום הזה; בדקו אם טיולי בית הספר כוללים הליכה או פעילות אחרת מאתגרת גופנית; בררו מה קורה בצהרון מבחינת יחס יושבנות/ פעילות.

3. עודדו פעילות בחיי היומיום
אל תסיעו את הילדים לבית הספר, לחוגים או לחברים. במקום זה עודדו אותם ללכת ברגל או לנסוע באופניים (לא חשמליים) ולעלות במדרגות במקום במעלית. דרך נוספת לשילוב פעילות ביומיום היא גידול כלב. האחריות מחייבת לצאת איתו לטיול שלוש פעמים ביום, ויש גם סוגי כלבים ספורטיביים שאפשר לרוץ איתם ובכך להשיג הנאה כפולה.


4. תכננו שבתות פעילות
פעילות עם כל המשפחה היא גם הנאה וגם עושה את העבודה. כך למשל רכיבה על אופניים עם כל המשפחה והליכות משפחתיות פעמיים בשבוע במשך 45-50 דקות עוזרות גם לכושר וגם לחיבור המשפחתי. אפשר גם להחליט לצאת לטיול רגלי כל שבת ולהפוך אותו לאתגרי - לשלב הליכה מעט יותר קשה על סלעים, עליות וירידות, או לצאת לטיול שכולל בחלקו נסיעה על אופניים. דוגמה אישית היא הטובה והחזקה ביותר עבור ילדים.

5. רשמו לחוגים פעילים
המסגרות החיצוניות, אלה שאנחנו משלמים עליהן, שיש להן שעות קבועות ומחויבות למדריך ולחברים לחוג, ישמשו כעוגן לפעילות הכוללת של השבוע. חשוב לזכור גם כאן
שהכמות חשובה מהאיכות. פחות חשוב שהילד השלים ארבע בריכות שחייה, חשוב שהיה פעיל למשך זמן ממושך ובזמן הזה התאמץ.

6. אבל תנו לילד לבחור אותם
יש ילדים שאוהבים לשחות, אחרים מעדיפים לשחק כדורסל או כדורגל או לרקוד. יש גם נערים ונערות שכבר מתעניינים בחדרי כושר, וניתן לאפשר להם זאת תחת הליווי המתאים. חשוב לזכור שכדי שהילד יתמיד הוא צריך להפיק הנאה מהפעילות.

7. עזרו להם להתגבר על מכשולים
ילדים עם בעיות משקל מתביישים לעשות ספורט וגם חווים קשיים גופניים כמו קושי לנשום. שילוב של תוכנית לירידה במשקל עם תוכנית פעילות גופנית הדרגתית עשוי לעזור. רשמו אותם לחוג שיגרום להם הנאה ויהפוך את החיים שלהם לפעילים יותר, כמו למשל חוגי טיול או סיור שישלבו פעילות גופנית אמיתית הכוללת עליות וירידות. ככל שהמשקל שלהם יתאזן יותר, הם ימצאו פעילות שמוצאת חן בעיניהם יותר וישתלבו יותר בשיעורי ספורט.

כמה באמת ילדים צריכים לזוז?
השאיפה היא שילד יהיה פעיל במשך 300 דקות בשבוע. הכוונה לפעילות אירובית, כלומר כזו שתגרום לו להתנשם ולהזיע. ריקוד בלט למשל עוזר לחיזוק השריר ולגמישותו אבל יש לשלב עמו פעילות אירובית או לשים דגש על חימום ממושך. כדורסל, כדורגל, ג'ודו, רכיבה או שחייה טובים למטרה הזאת.

ייעוץ מקצועי: ד"ר רונן בר יוסף, מומחה למחלות ריאה בילדים ורופא ספורט, בית החולים רות רפפורט לילדים, רמב"ם