טיפול ותחזוקה של שיניים בילדים

תאריך פרסום: 01/07/2007

איזה צחצוח הוא החשוב ביותר ואיזו משחת שיניים עדיפה, מה מזיק פחות – מוצץ או אצבע ואיך נכון לגמול את הילד משניהם, מתי להגיע לבדיקה אצל אורתודונט ומתי להתחיל טיפול? 10 תשובות ל-10 השאלות הכי נפוצות בהקשר של שיניי ילדנו​

טיפול ותחזוקה של שיניים בילדיםטיפול ותחזוקה של שיניים בילדים
שיניים קטנות

מאת: ד"ר דרור איזנבוד, מנהל היחידה לאורתודונטיה ומומי פנים מולדים, המחלקה לרפואת ​הפה והשיניים, הקריה הרפואית רמב"ם
 
האם לטפל בשיני חלב או להמתין לצמיחת השינייים הקבועות?
שיני החלב הן חשובות ביותר וראויות לאותה רמת תחזוקה כמו בשיניים הקבועות, מכמה סיבות:
  • אם לא מטפלים בזמן בשיניים הפגועות מעט, הן נהרסות עוד יותר ואח"כ ידרשו טיפולים מסובכים ויקרים.
  • שיניים עם חורים (עששת) גורמות לכאבים. כשכואב לא אוכלים טוב ולא לועסים טוב את המזון, מה שעלול לפגוע בעיכול המזון ובהתפתחות הילד.
  • 1שן ראשונית לא מטופלת עלולה לגרום להתפתחות מורסה (אבצס), שתפגע באופן בלתי הפיך בנבט השן הקבועה (החבוק בין שורשי השן הראשונית), ותשנה את צורת השן הקבועה או את צבעה או תמנע את בקיעתה לחלל הפה.
  • שיני החלב מהוות 'שומר מקום' לשיניים הקבועות. כאשר שן ראשונית נהרסת ולא משוחזרת, היא מאבדת מגע עם השן הסמוכה לה, מה שגורם לתזוזה ולשינוי הצורה של קשת השיניים. אגב, במקרה של עקירה מתוכננת, הנחת מכשיר קטן הנקרא 'שומר מקום' פותרת את הבעיה.
  • הרס נרחב או עקירה מוקדמת של שן ראשונית עלולים לשבש את הסדר הקבוע והרצוי של הבקיעה (בקיעה מוקדמת או מאוחרת), לפגוע ביחסי הסגר שבין הלסתות וליצור מיקום לקוי של השיניים בפה, שיצריך בעתיד התערבות אורתודונטית (יישור שיניים).
  • בקיעת שן קבועה לפני ששורשיה סיימו להתפתח, עלולה להביא לאיבוד השן הקבועה.
מתי הכי חשוב לצחצח שיניים?
מומלץ לצחצח פעמיים ביום, חשוב בעיקר לפני השינה ובבוקר - לאחר ארוחת הבוקר.
 
מה מומלץ – צחצוח עם או בלי משחה והאם יש משחות מומלצות או מזיקות?

מה שחשוב הוא עצם ההברשה המכאנית וסילוק הרובד, ופחות המשחה. לכן, בתקופה הראשונה אין צורך להשתמש במשחה בכלל. בהמשך יש להקפיד להניח על המברשת רק כמות קטנה של משחה (בגודל גרגיר אפונה), כי בינקות הילדים בולעים ולא יורקים את המשחה.
כל משחות השיניים מכילות כיום פלואוריד, שעלול להזיק במקרה של בליעה. לכן, לילדים מומלצת משחה המכילה כמות פלואוריד מופחתת ובשוק קיימות משחות שיניים המותאמות לפי גיל הילד(כתוב על גבי האריזה). מעבר לגיל הילדות (גיל 13-14) ניתן להשתמש במשחות של מבוגרים.
 
מתי ללכת עם הילד לביקורת ראשונה אצל רופא שיניים?
 
הביקור הראשון נועד לערוך לילד היכרות עם סביבת המרפאה ולהפחית חרדות לעתיד.
 
רצוי שהוא יעשה במהלך השנה הראשונה או השנייה, כדי לאבחן גורמי סיכון מבעוד מועד (לפני צמיחת השיניים הראשונות). אח"כ, מומלצת תדירות ביקורים של אחת לחצי שנה עד שנה, על פי הצורך וההתפתחות. רצוי מאוד שהמפגש הראשון של הילד עם המרפאה לא יהיה בעקבות כאבי שיניים.
ד"ר דרור איזנבוד ומטופלת
ד"ר דרור איזנבוד ומטופלת
 
האם מציצת אצבע/מוצץ פוגעת בלסת/בשיניים?
 
למציצת מוצץ, אצבע או כל חפץ אחר יש השפעה מרחיקת לכת על מבנה הלסתות, השיניים, התפתחות הפנים, הנשימה, הבליעה והדיבור. עקב פעולת המציצה מופעל כוח רב של שרירי הפנים, הלשון והשפתיים, על גבי קשת השיניים העליונה והעצם המאחזת, לכיוון של הבלטתם החוצה.
באותו זמן, כוחות הפוכים פועלים על קשת השיניים התחתונה, לכיוון הטייה של השיניים פנימה. בעת סגירה מתקבל מעין 'חור' בין השיניים העליונות והתחתונות – הנקרא 'מנשך פתוח'. הלסת העליונה, שתוך כדי התפתחותה מתרחבת ויורדת כלפי מטה, אינה יכולה לבצע תנועות אלה, עקב הכוחות הנגדיים הפועלים עליה באמצעות המציצה. לפיכך, חללי האף אינם מתפתחים באופן טבעי ועלולה להתפתח נשימת פה, המובילה למבנה פנים מאורך ולשיבושי היגוי. הלשון נדחפת בעת המציצה קדימה והמצב הזה, שנשמר גם במנוחה ובדיבור, מביא להתפתחות הפרעת דיבור, המכונה 'שינשון'.
מה עדיף – מציצת אצבע או
מוצץ?
מציצת מוצץ תמיד עדיפה. הגמילה ממנו קלה יותר מגמילה מאצבע, כי האצבע זמינה יותר וקשה להעלים אותה. לכן, מומלץ להיאבק בתופעה מינקות ולהמיר את מציצת האצבע במוצץ.
 
מהי הדרך הנכונה לגמילה ממציצה?
גמילה ממוצץ או אצבע חייבת להתבצע בצורה הדרגתית על ידי בעל מקצוע מיומן, כדי למנוע פגיעה רגשית בילד. השיטה המומלצת היא לכוון את הילד לבחור בגמילה מרצון ע"י שיחה "בגובה העיניים", בה מראים לו במראה את הנזקים שגרמה המציצה לפיו ולפניו. לפיכך, הגיל המומלץ הוא גיל בו ניתן לשבת ולשוחח עם הילד ברצינות, בדרך כלל סביב גיל 3-3.5 שנים, בהתאם לבגרותו של הילד.
 
לא מומלץ לנקוט בגישה אגרסיבית של מניעה בעזרת פלסטר, גרב, מרהאו פלטה. מבלי שהילד הבין והפנים את הנזקים שהמציצה גורמת, יש חשש שהוא יחזור למצוץ ברגע שאותם מחסומים ייעלמו.
 
האם יש הבדל משמעותי בין מוצץ אורתודנטי לבין מוצץ רגיל?
עד היום, מחקרים לא הצליחו להראות הבדלים משמעותיים בין המוצצים. כל מוצץ או חפץ המוחזקים קבוע בפה, הם בעלי השפעה מזיקה. מומלץ תמיד לנסות להשתמש במוצץ הקטן ביותר על מנת להפחית נזקים.
 
מתי נבדקים לראשונה אצל אורתודונט?
טיפול אורתודנטי נועד לטפל במבנה הפנים הלסתות והשיניים. מקובל לקיים בדיקה ראשונה אצל אורתודונט סביב גיל 7-8 עם בקיעת החותכות הקבועות, העליונות והתחתונות. יחד עם זאת, אם ההורים חשים בהפרעות מוקדמות יותר במבנה הפנים, הלסתות או השיניים, רצוי להגיע לבדיקה מוקדם יותר.
 
באיזה גיל מתחילים טיפול אורתודנטי?
במידה ומדובר בהפרעה במבנה הלסתות - ככל שמקדימים כך טוב יותר. במקרים קיצוניים, ניתן להתחיל טיפול אפילו בגיל 4-5. בבעיה של יישור שיניים בלבד, יש להמתין עד לבקיעת השיניים הקבועות ולכן הטיפול יתחיל סביב גיל 10-11.
 
פלואוריד במים או במשחות - יתרונות וחסרונות
פלואוריד במים
אין בטבע מים ללא פלואוריד. יון פלואוריד נמצא במים באופן טבעי בריכוזים שבין 0.1 מג"ל (מיליגרם לליטר) לבין 10.0 מג"ל. פלואוריד המסופק לגוף ברמה סדירה (בריכוזים שבין 0.8 מג"ל לבין 1.2 מג"ל), מצמצם את תחלואת העששת. לעומת זאת, עודף פלואור (מעל 3.0 מג"ל) גורם ל'פלואורוזיס', המתבטא בהופעת כתמים לבנים וחומים בשיניים ואף ליקויים במבנה זגוגית השן (שכבת השן החיצונית).
קיימים בארץ ישובים (באזור הנגב והערבה) בהם המים כבר מכילים פלואוריד באופן טבעי בריכוז המומלץ. שאר האזורים (כ-80% מהאוכלוסייה בארץ) החלו בשנת 2000 לקבל מים מופלרים, במסגרת תוכנית ארצית של משרד הבריאות. לאחרונה, נתגלתה מחלוקת בין מספר ארגונים לשמירה על איכות הסביבה לבין משרד הבריאות, לגבי היעילות של ההפלרה במניעת עששת שיניים ולאור מחקרים המצביעים על אפשרות של נזקים בריאותיים וסביבתיים פוטנציאליים בהפלרה. ועדת הרווחה, העבודה והבריאות של הכנסת, שדנה בנושא, קראה למשרד הבריאות להקפיא את המצב הקיים ולא להחיל את תוכנית ההפלרה על יישובים חדשים. כדי לוודא אם אזור מגוריכם נכלל במסגרת תוכנית ההפלרה, יש להתקשר עם לשכת הבריאות המחוזית באזור המגורים.
 
תוספי פלואוריד במשחות שיניים או ג'ל
הפלואוריד שבמשחות השיניים נועד לתת תוספת הגנה מקומית לשן. פלואוריד זה, במידה ואינו נבלע, אינו מהווה סכנה לחלות בפלואורוזיס ועל כן הוא מאוד מומלץ.
 
לגבי תוספי פלואוריד בשטיפות פה ובמריחת ג'לים מקומיים בבית או על ידי רופא השיניים, הגישה היום היא להוסיף אותם בהתאם למצב הילד והשתייכותו לקבוצת סיכון. כלומר, אם לילד או במשפחתו יש נטייה גבוהה לעששת, הרי שמומלץ להוסיף גם פלואוריד מקומי. נהוג לתת אותם לילדים מגיל 6, כדי לוודא שאין בליעה אלא שטיפה או יריקה מחוץ לפה.