כתבות

עלו על הפרק

1 מתוך 1000 ילדים יחלה בדלקת מפרקים כרונית של גיל הילדות. בעבר נדונו ילדים אלו לחיים של מוגבלות, כיום בזכות התרופות הביולוגיות החדשות חלק גדול מהם נרפאים לחלוטין.

עלו על הפרקעלו על הפרק

מאת: אתי דור־נחום

חום, נפיחות וכאבים באזור הברכיים היו הסימנים המדאיגים הראשוניים שבישרו על כך שעומר (שם בדוי) בן ה־4 חלה בדלקת מפרקים. מאז שאובחן כחולה הוא נאלץ לוותר על חלק נכבד ממשחקי הילדות ובמקום זאת התמודד עם כאבים במפרקי הברכיים, האזור שהמחלה פגעה בו, ובשיאה התקשה בהליכה.
באמצע שנות ה־20 לחייו, אחרי שנים רבות שבהן סבל מהמחלה, נאלץ עומר לעבור שני ניתוחים להשתלת מפרקי ברכיים. למרות ההשתלה הוא המשיך לסבול מכאבים ונאלץ להיעזר בקביים. סביר להניח שהיה לו סיכוי להבריא לגמרי, ללא צורך בניתוח, אילו בילדותו היה נעשה שימוש בתרופות ביולוגיות חדשניות, ממש כפי שקרה במקרה של דניאל (שם בדוי) בן ה־11.
דניאל חלה במחלה בגיל שלוש, אולם אחרי שטופל בתרופות החדשות הוא הבריא לגמרי. "עד היום כ- % 20 מהילדים החולים יגיעו למצב שהם נאלצים לעבור ניתוחים להשתלת מפרקים בגיל המבוגר", מסבירה פרופ' ריבה בריק, מנהלת מחלקת ילדים ב' והמרפאה הריאומטולוגית בבית החולים מאייר לילדים שבקריה הרפואית רמב"ם. "אנו מעריכים שהודות לשימוש בתרופות הביולוגיות, בתוך עשר שנים לא נצטרך לבצע השתלות של מפרקים בילדים. דניאל נמצא במעקב זה שלוש שנים והשימוש בתרופות ביולוגיות סייע לו להחלים מהמחלה לגמרי ".

הגוף תוקף את עצמו
כאשר שומעים על מחלת דלקת מפרקים הנטייה הראשונית היא לחשוב שמדובר במחלה של קשישים או מבוגרים, אך לא כך הדבר. בפועל מדובר במחלה כרונית הפוגעת גם באחד מכל 1,000 ילדים מתחת לגיל 16 . ההערכה היא ש־30% מהחולים יגיעו לבגרותם עם נכויות משמעותיות, וסביר להניח שהם לא יוכלו להשתלב בשוק העבודה. "המחלה מתגלה גם בקרב פעוטות בגילאי שנה. מאחר שמדובר בגילאים שבהם הילד נמצא בתהליך של התפתחות וצמיחה חשוב למנוע את הרס המפרקים".

מה גורם למחלה?
"עדיין לא ברור מהו הגורם המדויק להתפתחות המחלה, אולם ידוע שהיא שייכת לקבוצת המחלות האוטואימוניות. במהלכה המערכת החיסונית תוקפת את התאים הבריאים העצמיים בגוף, מאחר שהיא מזהה אותם בטעות כתאים זרים שאינם שייכים לו. בעקבות זאת נוצרת דלקת במעטפת וברקמות החיבור של המפרקים. בנוסף, גם גורמים תורשתיים וסביבתיים משפיעים על התהוותה. כמו כן, הוכח מדעית שקיים קשר בין הידבקות בזיהום נגיפי להתפתחות המחלה".

מהם סימני המחלה?
"הדלקת במפרקים מופיעה בצורות שונות ובדרגות חומרה שונות. היא מתאפיינת בכאב המלווה בחום מקומי, בנפיחות ובאודם. הכאב מופיע במנוחה והוא מתבטא בעיקר בלילה ולקראת הבוקר, שבו מרגישים נוקשות המתבטאת בקושי להניע את המפרקים".

תלוי במספר המפרקים
לדברי ד"ר יונתן בוטבול, ריאומטולוג ילדים במאייר, בית החולים לילדים בקריה הרפואית רמב"ם, נהוג לסווג את המחלה לשלוש רמות. החלוקה נעשית על פי מספר המפרקים החולים ועל פי הסימנים הקליניים הנלווים אליהם: מחלה מפושטת, מחלה המקיפה מפרקים רבים ומחלה המקיפה מעט מפרקים. "המחלה המפושטת מופיעה בעיקר בקרב ילדים צעירים, ביחס שווה בין בנים לבנות. המחלה באה לידי ביטוי בעליית החום עד ל־40 מעלות המלווה בכאבים במפרקים ובשרירים וכן בתפרחת בעור שמופיעה ככתמים ורודים. אלה נעלמים עם ירידת החום. ישנם ילדים שלוקים בהתקפי חום היכולים להימשך חודשים רבים, ללא פגיעה במפרקים, אולם מדובר במספר מועט בלבד. נוסף על כך, יותר מ־50% מהילדים לוקים במחלת מפרקים כרונית, שיכולה לפגוע בכל אחד מהמפרקים עד כדי מצב של נכות".
מבין שלוש הצורות של המחלה, זו הכוללת מעט מפרקים (מערבת עד ארבעה מפרקים בתהליך הדלקתי), היא השכיחה והקלה ביותר. "מחלה זאת שכיחה יותר בקרב בנות והיא עשויה להופיע כבר בגיל שנה", מסבירה פרופ' בריק. "בדרך כלל מעורב מפרק גדול אחד בברך או בשורש כף יד. בבדיקה גופנית לרוב יהיה המפרק נפוח. כמו כן נמצא קשר הדוק בין דלקת במפרקים מעטים לבין דלקת העינבייה (Uveitis) שהיא דלקת של החלק הפנימי של קרומי העין. לכן, כאשר אנו מאבחנים את המחלה אנו מנחים את ההורים לבצע בדיקת עיניים אחת לארבעה חודשים. תלונה תדירה נוספת קשורה לצליעה, לרוב בשעות הבוקר". הבשורה הטובה היא שרוב הילדים החולים במחלה מסוג זה מבריאים ממנה לחלוטין.
המחלה רבת המפרקים כוללת חמישה מפרקים ומעלה. גם היא שכיחה יותר בקרב בנות, אולם לרוב היא מופיעה בגיל ההתבגרות. "המחלה מאופיינת בכך שבמרבית המקרים שבהם היא מתגלה מעורבים באופן סימטרי המפרקים הקטנים של הברכיים והקרסוליים, של אצבעות הידיים וכן עמוד השדרה הצווארי ואף מפרקים נוספים. מדובר בהופעה קשה של המחלה וכ־45% מהילדים הלוקים בה ימשיכו ללקות בתסמיניה שונים גם לאחר גיל ההתבגרות".

האם אבחון מוקדם מקנה יתרון טיפולי?
"בהחלט. ישנה חשיבות לגילוי ולאבחון המוקדם של המחלה משום שהם יכולים לסייע להצלחת הטיפול. ידוע שבשנה וחצי הראשונות אפשר לטפל במחלה ביעילות גבוהה יותר. האבחון צריך להתבצע על ידי רופא ריאומטולוג ולרוב הוא מתבסס על התסמינים, בדיקה גופנית, בדיקות דם ואמצעי הדמיה שונים".

טיפול פורץ דרך
עד כה הטיפול המקובל במחלה היה באמצעות תרופות מהדור הישן: נוגדי דלקת ותרופות המדכאות את מערכת החיסון (שבמינונים גבוהים יותר משמשות לטיפול כימותרפי). הטיפול בהן עזר לשכך את הסימפטומים של הדלקת ואת הכאבים הנלווים, אך היה כרוך בתופעות לוואי שונות ולא מנע את התקדמות המחלה ואת העיוותים במפרקים.
בשנים האחרונות פותחו תרופות ביולוגיות, הניתנות בזריקות תת עוריות או דרך הווריד, והן מהוות פריצת דרך של ממש בטיפול, שכן הן מתערבות במנגנון הבסיסי של הדלקת. התרופות החדשות מפחיתות את צריכת הסטרואידים, שכרוכה בתופעות לוואי, וכן מונעות התפתחות עיוותים במפרקים. "התרופות מהדור החדש ממוקדות מטרה ומתמקדות במניעת התהליך הדלקתי בלבד", מפרטת פרופ' בריק. "השימוש בהן חולל מהפכה בטיפול ויש חולים שמצבם לא רק שהוטב אלא שמחלתם נעצרה באופן מוחלט. התרופות הביולוגיות מתחלקות לכמה קטגוריות ורק ריאומטולוג מומחה מתאים את הטיפול הנכון לכל חולה".


מלופוס ועד קדחת ים תיכונית
המרפאה הריאומטולוגית לילדים מספקת שירות לכל אזור הצפון והיא מרכזת את הטיפול בילדים הסובלים ממחלות הפוגעות במערכת השריר־שלד. מטופלים בה כ־1,000 ילדים בשנה.
המרפאה מטפלת במגוון מחלות מפרקים: דלקת מפרקים של גיל הילדות על כל גווניה ומחלות אוטואימוניות (לופוס=זאבת, דרמטומיוזיטיס, בחצ'ט, פוליאטרטריטיס נודוזה וסוגי וסקוליטיס אחרים). נוסף על כך, מרכזת המרפאה את הטיפול בילדים עם קדחת ים תיכונית ומחלות חום חוזרות. למרפאה מגיעים גם ילדים הסובלים מכאבי שריר ושלד מסיבות לא ברורות. המרפאה מספקת שרותי יעוץ פיזיותרפי וריפוי בעיסוק.

איך מגיעים אלינו? המרפאה ממוקמת בקומת הקרקע של בית החולים לילדים מאייר, בקריה הרפואית רמב"ם. פועלת ביום ג' בין השעות 09:00 עד 12:00. טלפון לזימון תורים: 5324* 04-7773568. מזכירות: 04-7772216.

ייעוץ רפואי: פרופ' ריבה בריק, מנהלת מחלקת ילדים ב' והמרפאה הריאומטולוגית בבבית החולים מאייר לילדים בקריה הרפואית רמב"ם.