רקע
שלשול מוגדר כעלייה במספר היציאות או בתכולת המים ביציאה. מדובר בתופעה שכיחה בגיל הילדות - בשלוש השנים הראשונות צפויות אצל כל ילד 3-1 אפיזודות של שלשול קשה.
הגורמים לשלשול משתנים בהתאם לעונות השנה ולמיקום הגיאוגרפי.
ב- 30% - 20% מהמקרים הגורם לשלשול אינו מזוהה.
במקרים רבים הגורם הוא וירוס ה- 'ROTA' (רוטה), האחראי לכ- 30% ממקרי השלשול בחורף ולכ- 50% ממקרי השלשול בקיץ. ניתן לזהות את הווירוס בבדיקת צואה שנשלחת למעבדה.
הזיהום בנגיף ה- ROTA שכיח בילדים קטנים מגיל שנתיים.
השלשול הינו סימפטום למחלת מעיים, המתבטא בשינוי בצורת היציאה, בצבע ובצמיגות עד ליציאה
נוזלית מימית. מאחר ומדובר בגורם וירלי המחלה עלולה להיות מלווה בתופעות אחרות, כגון: הקאות,
חוסר תיאבון, נזלת, שיעול, אודם בלוע וחום.
במהלך הטיפול
עם הגעתו של ילדיכם למחלקת ילדים ב', יבצע צוות המחלקה את הפעולות הבאות:
א. מדידת סמנים חיוניים, לחץ דם, דופק, חום.
ב. ניטור מתן שתן.
ג. מעקב אחר עליה או ירידה במשקל, בתינוקות בעיקר.
ד. ניסיון מתן אוכל ושתייה דרך הפה.
ה. נטילת תרביות צואה.
ו. במידה והילד מקיא וממעט להטיל שתן, יינתן לו עירוי נוזלים.
בזמן השהות במחלקה יש לבצע את החלפת החיתולים כשהידיים עטויות כפפות חד פעמיות. בתום ההחלפה יש לשים את החיתול המלוכלך בשקית ניילון, לסגור היטב ולזרוק לפח האשפה, במקום המיועד (שקית כתומה).
לאחר הטיפול
לאחר שכל הסימנים החיוניים יראו תקינים וילדכם יאכל וישתה מבלי להקיא, תשוחררו לביתכם.
כיצד תנהגו בביתכם
במקרים בהם הילד משלשל שוב, יש להשאירו בבית ולהרחיקו מהמסגרת החינוכית (מעון/גן), עד 24 שעות לאחר הפסקת השלשול.
ניתן למנוע את העברת המחלה והדבקתם של בני המשפחה הבריאים בעזרת שמירה על כללי היגיינה:
- יש להקפיד על רחצת ידיים במים ובסבון לפני ואחרי כל מגע עם הילד המשלשל או עם חפציו, כגון: מצעים, בגדים, כוסות, בקבוקים, וכו'.
- יש להקפיד על החלפת מצעים ומגבות בתדירות גבוהה מהרגיל, לפחות פעם ביום.
- בעת השחרור הביתה יש להקפיד על מצעים, כלי רחצה וכלי אוכל נפרדים לכל אחד מבני המשפחה.
- יש להקפיד על חיטוי האמבטיה, הכיור והשירותים לאחר כל שימוש. החיטוי ייעשה על ידי תמיסת כלור מוכנה.
- יש לדאוג לחיטוי החפצים בהם נוגע הילד כמו צעצועים, ארוניות וכו'. החיטוי יבוצע בתמיסת כלור.
- יש לדאוג להחלפת חיתולים בתדירות גבוהה מהרגיל.
המלצות כלליות למניעת שלשולים בעתיד:
- יש להקפיד על רכישת מזון ממקורות ידועים ומורשים.
- יש להקפיד על רחצת פירות וירקות במים ובסבון.
- יש להקפיד על אחסון מזון במקרר.
- יש להקפיד על שימוש במוצרי חלב מפוסטרים.