מפגש עם אנשי הצוותים הפרא רפואיים
מאת: יעל טל
זה כשנתיים פועלת בקריה הרפואית רמב"ם מרפאה ייחודית וייעודית למטופלים הסובלים מחרדה דנטלית. יש בה ציוד טכני של רופאי שיניים, זריקות הרדמה וכל מה שתמצאו אצל רופא השיניים, אך כאן מדובר בתפאורה בלבד, המיועדת להמחיש למטופל את חווית הטיפול שממנו הם כה חוששים. את המרפאה מנהלות בהתנדבות ד"ר ג'יין רונן וד"ר דליה אלקס, רופאות שיניים עם רישיון להפנוט רפואי.
"חרדה היא תחושת פחד מוגזמת או דאגת יתר המלווה בתסמינים גופניים", מסבירה ד"ר רונן. "כמו: עליה בלחץ הדם ובקצב הלב, כאבי בטן, , בחילות ושלשולים, הזעת יתר ואי שקט כללי.
תופעות אלה הן תופעות שנרכשו עקב חוויות מהעבר כמו: טראומה מתאונת דרכים, טראומה ממלחמה, מחלות קשות , טיפול טראומתי אצל רופא שיניים, ואפילו כתוצאה ממשפטים הנוגעים לחרדה מטיפול שיניים הנאמרים באקראי על ידי אנשים אחרים. כ46% מהאנשים בעולם סובלים מחרדה דנטלית ברמות שונות. % 6־7% מהמתרפאים שזקוקים לטיפול כלל אינם מגיעים לרופא השיניים מרוב חרדה".
ממה נובעת החרדה של המטופלים המגיעים אליכן?
"רובם פוחדים מכאב. הכאב קשור לחוויה שלילית שאירעה בטיפול שיניים בעברם או כאב שלא קשור לרפואת שיניים כלל. למשל: ילד המקשיב לשיחה של אימו כשהיא אומרת לחברה: 'אני מעדיפה ללדת מאשר ללכת לרופא שיניים'. הילד הזה יפחד מרופא שיניים. יש מטופלים שמפחדים מאובדן שליטה, מדימום, מהזריקה. יש כאלה שמפחדים מתחושת ההרדמה או מתחושת החנק ורפלקס ההקאה שמתעורר כשמכניסים להם מכשירים לפה. יש כאלה שהרעש, הרעידות או הריח מפריעים להם".
איך מתנהל הטיפול?
"הצוות במרפאה מונה מלבדנו גם פסיכולוגית. בפגישה הראשונה המטופל עובר תשאול פסיכולוגי ורפואי בנוגע לציפיות שלו ומה גרם לו להימנע מטיפול שיניים עד כה. בהמשך אנו מלמדות אותו להתמודד עם חרדה באמצעות דה־סנסטיזציה (ביטול הרגישות לגירוי), או טיפול ביהביוריסטי־התנהגותי או דמיון מודרך ו/או היפנוזה".
האם קיים חשש מטיפול בהיפנוזה?
"כןן וחבל, כי היפנוזה היא מצב של קליטה יותר טובה של סוגסטיות חיוביות, רגיעה, יצירתיות, חיבור לקול הפנימי ולאינטואיציה. רוב האנשים חושבים שהיפנוזה זה משהו שראו בסרטים, מצב של "שינה", איבוד הכרה או אובדן שליטה תוך ביצוע פקודות ללא יכולת התנגדות. אנו מסבירות שהיפנוזה היא מצב תודעה מיוחד, תופעה שכולנו חווים מידי יום: אנו חושבים על משהו, מדמיינים אותו והגוף מגיב בהתאם. למשל, נסו לדמיין מיץ לימון בפה. אצל רוב האנשים בלוטות הרוק יתחילו להפריש רוק למרות שאין לימון בפה.
אנו מביאות דוגמאות לתהליכים היפנוטיים, שמתרחשים כל הזמן מבלי משים. למשל, ילדים קטנים שיושבים וצופים בטלוויזיה נמצאים בתהליך היפנוטי ואינם ערים לנעשה סביבם, או נהג שנכנס למכונית אינו צריך להתרכז כדי לנהוג, הוא פועל בעזרת ה"טייס האוטומטי". הוא יכול לנהוג ולחשוב על דברים אחרים – גם הוא נמצא במעין תהליך היפנוטי.
אנו מלמדות את המטופל כיצד לצאת מהיפנוזה לפני שאנו מלמדות אותו איך להיכנס לתהליך. אין אפשרות להפנט מטופל שאינו מעוניין בכך ולכן הטיפול אינו מתאים לכולם".
בכמה פגישות טיפוליות מדובר?
"תלוי בבעיה וברמת החרדה. בדרך כלל מדובר ב־6 עד 9 פגישות. אנו לא מבצעות טיפולים שיקומיים במרפאתנו. לאחר שהמטופלים שלנו רכשו את הכלים לשליטה בחרדה הדנטלית, הם חוזרים לרופא שהפנה אותם אלינו".
איך מגיעים אלינו?
קובעים תור בטלפון: 8541231 ־04
אין צורך בהתחייבות רפואית. הטיפול הראשון מוענק בחינם, מהטיפול השני יש לשלם 150 שקל לטיפול בן 45 דקות.
ייעוץ רפואי: ד"ר ג'יין רונן, מומחית ברפואת שיניים לילדים, רשיון להיפנוט רפואי וד"ר דליה אלקס, רופאת שיניים, רישיון להיפנוט רפואי.