מתברר, שכל עצות הסבתא כמו ספורט, אוכל ושינה אינם משפיעים על הגדילה של ילדיכם. אז מה כן משפיע...? חום, חיבוק ואהבה!
מאת: פרופ' זאב הוכברג, מנהל המחלקה לאנדוקרינולוגיה של ילדים ומתבגרים, 'מאייר' - בית החולים לילדים, הקריה הרפואית רמב"ם
ילדים אינם מבוגרים קטנים. הם עוברים תהליכים מורכבים ודרשניים של גדילה והתבגרות מינית. מאחר והתהליכים האלה מופיעים בנוסף לכל הפעילות הרגילה של הילד, הם דורשים תוספת אנרגיה משמעותית. תוספת כזאת מצריכה פעילות מושלמת של כל מערכות הגוף, ולפיכך נתפסים הגדילה וההתבגרות כסיכום בריאותו של הילד.
בהסתכלות מקרו-חברתית, גובהם של הילדים משקף את בריאות החברה ואת איכות החיים שלה. כך למשל, בשלושים השנים האחרונות עברו ילדי הולנד וסקנדינביה בגובהם את ילדי ארה"ב והדבר נתפס כעדות לכך, שבארצות אלו זוכים הילדים לאיכות חיים טובה יותר מאשר בשאר העולם.
המלה 'קומה' (באנגלית STATURE), משמשת להגדרת גובהו של אדם, אך גם להגדרת חשיבותו, ערכו ומעמדו. החברה, כך מתברר, מעדיפה בעלי קומה גבוהה. העדפה זו מתבטאת בחיי היום יום וכונתה באנגלית heightism. בנוסף ליתרון הברור שמקנה קומה גבוהה בספורט ובבידור, היא משפיעה על קבלה בעבודה, על קידום בעבודה, על בחירת בן הזוג ועל הצלחה בפוליטיקה.
כבר בראשית דרכנו כאומה נבחר איש גבה קומה למלך הראשון על ישראל. שמואל יצא לחפש מלך ובחר את מועמדו על פי רום קומתו. נאמר על המועמד שאול: "...ויתייצב בתוך העם ויגבה מכל העם משכמו ומעלה." (שמואל א, י', כ"ג). שעור הקומה הוטל בספק ולקראת בחירתו של המלך הבא מוזהר שמואל לגבי הקריטריונים "...אל תבט אל גובה קומתו" (שמואל א' ט"ז, ז'). ואז נבחר דוד, עקב יפי עיניו, ושיטה זאת הצליחה יותר.
ילדים נמוכי קומה
ילדים והוריהם פונים למרפאת הגדילה שלנו בביה"ח מאייר לילדים לא עקב מחלה, אלא בחיפוש אחר קומה גבוהה ודרכה להשגת שעור קומה בין חבריהם. כל עוד הילד צעיר, אין הוא מוטרד מגובה קומתו. בחברת ילדי הגן, ואף בשנים הראשונות בבית הספר, הילדים סובלניים יותר לגבי חריגים מכל הסוגים, וכן לגבי קטני הקומה. בהיותו נמוך קומה, מתייחסים אליו המבוגרים כאל צעיר יותר, וילדים קטנים נהנים מייחס כזה. אך כבר בגיל צעיר שומעים הילדים שהגמדים הם חמודים, אבל באהבתה של שלגיה זוכה בסופו של דבר, הנסיך התמיר.
בחברת הילדים מעל לגיל 10 מהווה הגובה מדד בעל משקל במעמדו של הילד, עם השלכות על מצב הרוח, איכות חייו ואף הצלחה בלמודים. מעמדו החברתי של הילד נמוך הקומה יורד עוד יותר עם התחלת ההתבגרות המינית, כאשר רבים מנמוכי הקומה מאחרים בהתבגרותם. בגיל זה, כשהעניין במבנה הגוף מקבל מקום חשוב בהתפתחות הנפשית והחברתית של הילד, נשלח הילד הנמוך והמאחר בהתבגרותו לשיעור ספורט או לטיול בחברת הנערים שכבר החלו בהתבגרותם. לאלו האחרונים לא רק יתרון באורך רגליהם, אלא גם נפח שריריהם, לבם וריאותיהם גדולים יותר. מקומו האחרון של הילד הנמוך מובטח עוד לפני ריצת החימום. בנוסף ולא פחות חשוב, הילד נמוך הקומה מתחיל את חיזורי גיל ההתבגרות מעמדת נחיתות.
מה ביכולתנו לעשות?
מבין תנאי החיים חשובה ביותר היציבות הרגשית של הילד. עוד בסוף שנות ה-50 הבחינו החוקרים שילדים מפסיקים לגדול במקרים רבים כשהאם מתה או עוזבת את הבית, אך אז לא הייתה דרך למדוד הורמונים. רק משפותחה שיטה לבדוק הורמונים נמצא שהפרעת הגדילה בתסמונת של "חסך אימהי" נגרמת מהפרעה בהפרשת הורמון הגדילה.
אך גם דחק נפשי קטן יותר משפיע לרעה על הגדילה. במשפחות גדולות נפגעת גדילת הילדים ככל שקטן מרווח הגיל אל האח הצעיר יותר, זה שמקבל את תשומת לב האם שהייתה נתונה עד כה לאח שלפניו. מסתבר שהפרשת הורמון הגדילה דורשת בית חם וסביבה מגינה על הילד כדי לאפשר לו לגדול.
בארצות מתפתחות נגרמת הפרעת גדילה על ידי צירוף של תת תזונה, היגיינה לקויה וחוסר גישה לרפואה מונעת וטיפולית. בארצות המערב, וכן בישראל, נדירים המקרים של הפרעת גדילה על רקע תת תזונה. חשוב להדגיש כי הילד אינו מפסיק לגדול כשאין הוא גומר את השניצל, בדרך כלל הילד אוכל מעט כתוצאה מגדילה איטית.
הורים מתעניינים לגבי השפעת השינה ומאמץ על גדילת הילד. אין כל הוכחה שלפעילות גופנית, כולל הרמת משקולות, השפעה מעכבת או מזרזת גדילה. נכון אמנם שהורמון הגדילה מופרש בעיקר בשינה עמוקה בלילה, אך אין כל עדות לכך שהגדילה שונה אצל ילדים שישנים יותר או פחות.
אז האם יש להורים דרכים לעודד צמיחה וגדילה בילדיהם? לאהוב ולחבק אותם. ילדים הגדלים ללא אהבת הורים או בתנאי מצוקה נפשית עקב מבנה משפחתי לקוי סובלים מהפרעת גדילה.
באביב, כשמתעורר הטבע מתרדמת החורף, מואצת גם גדילתם של מרבית הילדים, ואילו בסתיו מואט קצב הגדילה. כך לדוגמא, בחצי כדור הארץ הצפוני כפול קצב הגדילה של הילדים במרץ - אפריל בהשוואה לגדילה באוקטובר – נובמבר.
מה עושים אצלנו ב'מאייר'
כאשר מגיע הילד נמוך הקומה למרפאת בית החולים, מנסה האנדוקרינולוג (מומחה להורמונים) לאבחן את הסיבה לקומה הנמוכה. הוא בודק האם יש לבעיה טיפול תרופתי, האם קיים חסר הורמונאלי, האם יש מחלה גנטית והאם ההתבגרות המינית תקינה.
בחלק גדול מהמצבים הללו ישנו טיפול הורמונלי בדוק ומנוסה. אך גם כשאין טיפול כזה, איננו מרימים ידיים. בשנים האחרונות ערכנו מספר מחקרים לגבי תרופות חדשות מזרזות גדילה ושני מחקרים כאלה עדיין בעיצומם.
באחד המחקרים הללו, הנעשה בילדים בגיל ההתבגרות, אנחנו מנסים להאריך את משך הגדילה מעבר לגיל הרגיל של 17 שנה.
במחקר אחר, העוסק בילדים שנולדו קטנים במיוחד, אנחנו מנסים להאיץ את הגדילה במשך שנתיים, על ידי טיפול הורמונאלי. כמובן שהמחקרים הללו נעשים לאחר בדיקת בטיחות ואישור מתאים של הרשויות. בכל המקרים, ההורים שותפים להחלטות לגבי הטיפול בילדם ומקבלים הסבר מפורט לגבי האפשרויות השונות העומדות לפנינו.
לפרטים נוספים וליצירת קשר פנו אל המחלקה לאנדוקרינולוגיה של ילדים ומתבגרים בבית החולים רות לילדים ברמב"ם.