טיפולים בהפרעות השתנה

טיפול התנהגותי בהפרעות השתנה

שינוי הרגלי שתיה - ניהול יומן הטלת שתן ושתיה: המטופל מתבקש לבצע יומן רישום שתייה (כמות וסוג), מועדי השתנה וכמות שתן בכל השתנה. לאחר עיון ביומן שמולא במשך 3 ימים, מתקיים דיון עם המטופל וניתנות עבורו ההמלצות לתזמון השתייה וסוג השתייה. לדוגמא, במידה ומסתבר כי המטופל שתסמיניו הם תדירות בהשתנה בלילה עם כמויות שתן גדולות והמטופל שותה כמות גדולה של קפה או בירה לקראת הלילה, הרי ההמלצה תהיה לשינוי בכמות ואופי השתייה.

שינוי אורח חיים

במחקרים רבים הוכח שנשים וגברים עם משקל עודף משמעותי (BMI חריג) עלולים לסבול מהפרעות השתנה (בנשים עד כדי איבוד שתן) בהתאם, ביחידה ניתנות המלצות מתאימות.

טיפול תרופתי (כדורים)

ניתן לטפל בהפרעות השונות על ידי טיפול בתרופות המשפיעות על הדופן של השלפוחית כגון  תרופות אנטיכולירגיות או כאלו שמפעילות קולטני בטא בשריר השלפוחית ובכך להוריד את תדירות ההשתנה והרגשת הדחיפות. ניתן בגברים לטפל בתרופות מקבוצת חוסמי קולטני אלפא הגורמות להרפיית סיבי שריר חלק בערמונית ומקלים על יציאת השתן וכך משפרות את תסמיני ההשתנה. קיימות תרופות החוסמות את פעולת הורמון הטסטוסטרון על הערמונית ובכך מקטינות ב"כ 20%-30% את הערמונית.
בגברים ניתן להשתמש בתרופות החוסמות את  האנזים  phosphodiesterase type 5 ומשפרות גם את הפרעות הזיקפה וגם את תסמיני ההשתנה. טיפול נוסף הוא טיפול בהורמון וזופרסין המקטין את הפרשת הלילה בעילה ומקטין את מאורעות היקיצה להשתנה בלילה. ניתן לשלב את התרופות השונות עד להשגת התוצאה המצופה. כמובן שהטיפול ניתן על סמך נתוני המטופל ויש לבחור את הטיפול בהתאם.

פיזיותרפיה וביופידבק של ריצפת האגן

טיפולים אלה מיועדים לגברים ולנשים בהם איבוד השתן נגרם בגלל חולשת שרירי ריצפת האגן. ההדרכה והטיפול מבוצעים בעזרת מערכת של ציוד משוב (פידבק) וכרוך במספר ביקורים בשרות הפזיותרפיה של ריצפת האגן ביחידה לנוירואורולוגיה. במסגרת טיפולים אלו המטופל גם מקבל הדרכה כיצד לבצע את התרגולים הנדרשים בעצמו. 

צנתורים עצמיים לסירוגין

טיפול זה נועד לחולים שאצלם שריר השלפוחית אינו מסוגל להתכווץ ולרוקן את השלפוחית. הטיפול מונע את הצורך בנשיאת צנתר (קטטר) קבוע בשלפוחית השתן. החולה מקבל הדרכה בביצוע הכנסת הצנתר לשלפוחית ומותאם לו הציוד הנדרש,  אותו הוא מקבל מקופת החולים שלו.

ניתוחים לטיפול בבעיות השתנה

הניתוחים נועדו לטפל בנשים וגברים המאבדים שתן. בגברים, בדרך כלל לאחר ניתוחים רדיקליים של הערמונית, מבצעים ניתוחים בהם מונח סרט באזור השופכה המונע את איבוד השתן. ניתן להשתיל סוגר מלאכותי המונח סביב השופכה, וכך כל עת שהמטופל מעוניין להטיל שתן הוא משחרר את הסוגר על ידי לחיצה על "כפתור" הנמצא בשק האשכים. בנשים אשר איבוד השתן אצלם קשור למאמץ גופני ושעול מבוצעים ניתוחים בהם מונח סרט התומך בשופכה ומונע את איבוד השתן (TVT).

הזרקות בוטוקס לדופן השלפוחית

במצבים בהם קיימת פעילות יתר (התכווצויות לא נשלטות) של שריר השלפוחית, מוזרקת כמות קטנה של בוטוקס לשריר השלפוחית ובכך נחסמת פעילות החומרים הגורמים להתכווצויות. הטיפול אינו כרוך באשפוז, מבוצע בהרדמה מקומית או בטשטוש ונמשך כ 20 -30 דקות בלבד.

השתלת קוצב סקרלי

במצבים בהם השלפוחית לא מתכווצת או פעילה ביתר, מבצע צוות היחידה השתלת קוצב חשמלי על העצבים המעצבים את שלפוחית השתן. בכך ניתן לשפר את פעילות השלפוחית ולמנוע את הצורך בצנתורים עצמיים או איבוד שתן. הטפול מבוצע בשני שלבים- בשלב הראשון מושתלות אלוקטרודות זמניות ובמידה ואכן מצבו של המטופל משתפר, בשלב השני מושתל קוצב קבוע שמחובר לאלקטרודות.
שטיפות שלפוחית במצבי "שלפוחית כואבת":
במצבים של שלפוחית כואבת או דלקת כרונית אינטרסטיציאלית של השלפוחית. ביחידה מבוצעות שטיפות שלפוחית בחומרים שונים המקלים אל תסמיני המטופל. בדרך כלל יש צורך בסדרה של מספר שטיפות אחת לשבוע ובהמשך לפי תגובת המטופל שטיפות תקופתיות.