מרגישים שאתם בסטרס מטורף ולא מצליחים לווסת את רמת הלחץ? כדאי שתכירו את שיטת ביופידבק
מאת: תמר פרידמן
מה זה ביופידבק?
ביופידבק זו מערכת ממוחשבת שנותנת משוב על מדדים פיזיולוגיים שונים. נעשה בו שימוש בעולם הרפואה בכלל, ובעולם בריאות הנפש בפרט. בתחום הנפשי הביופידבק מודד את רמת הלחץ או הרגיעה של המטופל, כך שמתאפשר לו להכיר באופן מאוד ברור ומיידי את התהליכים שעוברים עליו, ואת הקשר שבין המחשבה, הרגש והתגובה הגופנית שלו, כלומר קשר גוף- נפש.
כיצד מודדים לחץ או רגיעה?
לגוף יש מערכת הישרדות - מערכת העצבים - שיודעת להכניס אותנו למצב של דריכות לצורך פעולת בריחה או לחימה כשאנחנו חווים איום. כדי להעלות את רמת הדריכות מערכת העצבים מפעילה הרבה מאוד מערכות בגוף. למשל: מערכת הנשימה, שעובדת מהר יותר כדי להכניס מספיק חמצן; הדופק, שנעשה מהיר יותר כי הדם מועבר במהירות לשרירים; מערכת העיכול, שמפסיקה לעבוד מכיוון שהיא צורכת יותר מדי אנרגיה. הפעולות האלה נחוות אצלנו כמתח וכשמצב הדריכות הזה נשאר לאורך זמן הוא יכול להפוך לחרדה. מספיקה מחשבה שלילית פשוטה עם גוון של איום כמו "אוי, אני מאחר" כדי שמערכת הלחץ תופעל.
מצד שני, למערכת ההישרדות יש גם יכולת להפעיל רגיעה של אותן מערכות – של השרירים, הנשימה, הלב. כשמערכת הרגיעה מופעלת האדם הופך רגוע, גמיש מחשבתית ופתוח להתחדשות. באמצעות הביופידבק ניתן ללמוד לווסת את מערכות הלחץ והרגיעה הללו. הרעיון הוא שהמטופל ילמד לשמור על מתח ברמה מתאימה וילמד להפעיל את מערכת הרגיעה כשזה נדרש.
ואיך זה נעשה בפועל?
המטופל מגיע לפגישת היכרות כדי להבין מה הקושי שלו ואיך הוא מתבטא בגוף. לאחר מכן מתקיימת סדרת טיפולים. בתחילה נעשה חיבור ראשוני למערכת, שבעזרתו המטופל לומד לראות כיצד האופן שבו הוא חושב ומרגיש מתבטא על גבי מסך המחשב.
הוא מחובר לסנסורים כגון מדידת מוליכות חשמלית של העור (GSR), השתנות קצב הלב (HRV) וטמפרטורה פריפריאלית. המדדים הללו מצביעים בפניו איזו מערכת מופעלת בגוף – לחץ או רגיעה. הוא מתבונן במסך המחשב שעליו מוצגים גרף או אנימציה, ולומד לזהות כיצד השינויים בגרף מבטאים את רמות הלחץ והרגיעה שנמדדות אצלו.
במקביל במהלך סדרת המפגשים הוא לומד טכניקות של שליטה במערכת הלחץ או הפעלה של מערכת הרגיעה, למשל טכניקות שונות של הרפיה נשימתית או שרירית, דמיון מודרך, מיינדפולנס (קשיבות), או עבודה עם מחשבות. זה נעשה תוך כדי חיבור למערכת הביופידבק. המטופל מתבקש לתרגל בבית את טכניקות הרגיעה האלה, וכשהוא מגיע לטיפול ומתחבר למערכת, שבוע לאחר מכן, ניתן לבדוק אם באמת הצליח להקנות לעצמו מיומנויות הרפיה.
הרעיון הוא שבסוף הטיפול בביופידבק (5-15 מפגשים), המטופל ידע לחוש את תגובות מערכת הלחץ והרגיעה שלו ולווסת אותן מבלי להיות מול המחשב. כשהוא מצליח לעשות זאת, הוא בעצם סיים את הטיפול ומיישם אותו בחיי היומיום שלו. חשוב לזכור שאף שזה טיפול ממוקד ויעיל, לא מדובר בקסם, אלא בטיפול המצריך השתתפות פעילה, תרגול בבית, ופתיחות וסקרנות של אדם להיפגש עם עצמו ועם הגוף שלו.
למי מיועד הטיפול?
לאנשים בריאים, כאמצעי להפחתת המתחים של החיים המודרניים המתבטאים בשחיקה בעבודה, עומס רגשי, דאגנות וכעסים. למטופלים עם הפרעות חרדה, הפרעות אובססיביות, הפרעות פסיכוסומטיות, טראומה או כאב. הביופידבק משתלב גם בטיפול פסיכולוגי ממוקד. בנוסף, חשוב לדעת כי לחץ לאורך זמן הוא מצד אחד גורם המשפיע על מחלות כרוניות כמו סוכרת ולחץ דם, ומצד שני, עצם ההתמודדות עם מחלה גורמת לסטרס ולכן חשוב ללמוד לווסת את מערכת העצבים. זו גם הסיבה לכך שברמב"ם אנו מפעילים מערכות ביופידבק גם בפסיכיאטריה וגם בתחום הרפואי, למשל באונקולוגיה.
ייעוץ רפואי: לירון אליאסוב, פסיכולוג קליני ורפואי במרפאה להפרעות חרדה, מרכז תחום הביופידבק בבשירות הפסיכולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם
לירון אליאסוב, פסיכולוג קליני ורפואי במרפאה להפרעות חרדה, מרכז תחום הביופידבק בשירות הפסיכולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם