מהי קדחת דנגי? קדחת דנגי היא מחלה ויראלית. הנגיף שגורם למחלה מועבר לאדם על ידי עקיצת יתוש "הנמר האסיאתי". הנגיף לעתים אינו גורם לשום סימפטום, לפעמים למחלת חום לא נעימה המלווה בכאבים קשים בגוף (ומכאן כינוייה באנגלית "break bone fever"), ולעתים נדירות גם למחלה קשה ולמוות.
איפה אני יכול להידבק בקדחת דנגי?
מטיילים לדרום מזרח אסיה, ובעיקר לתאילנד בתקופה הגשומה (יוני עד נובמבר), נמצאים בסיכון גבוה יחסית לחלות בקדחת דנגי. המחלה נפוצה יחסית גם במרכז ודרום אמריקה. עד היום המחלה הייתה שכיחה פחות, אם כי קיימת, גם באפריקה.
מחלת הדנגי הולכת ומתפשטת בעולם. התפרצויות של קדחת דנגי בשנים האחרונות היו גם באזורים פחות צפויים: יפן, צפון אוסטרליה, צרפת, קרואטיה, ופלורידה בארה"ב.
מהם הסימפטומים של קדחת דנגי?
יש אנשים החולים בקדחת דנגי ואפילו לא מודעים לכך. אצל מטיילים רבים המחלה מתבטאת בחום, כאבי ראש, כאבי גוף קשים, חולשה ניכרת, ופריחה שמופיעה מספר ימים לאחר הופעת החום.
יש מספר סימפטומים הנחשבים כאותות אזהרה (warning signs) להתפתחות מחלה קשה. סימפטומים אלו כוללים כאבי בטן, הקאות חוזרות, הצטברות נוזל בריאות או בחלל הבטן, דימום מהחניכיים, ישנוניות, אי-שקט והגדלת כבד.
קדחת דנגי חמורה (Severe dengue) מתבטאת בהצטברות נוזלים המובילה ללחץ דם נמוך והלם, קוצר נשימה, וכן דימומים קשים, ירידה במצב ההכרה, ופגיעה קשה בתפקוד הכבד ו/או הלב.
מניעת קדחת דנגיהדבר החשוב ביותר הוא להימנע ככל האפשר
מעקיצות יתושים. חיסון למחלה נמצא בשלבים מתקדמים של פיתוח אך עדיין אינו זמין למטיילים.
טיפול בקדחת דנגיהטפול בקדחת דנגי הוא תומך בלבד. אין תרופה ספציפית למחלה, אך במקרים של מחלה קשה יש צורך באשפוז. יש לזכור שמחלה קשה מתפתחת בדרך כלל רק מספר ימים לאחר הופעת החום. במקרים קיצוניים יש צורך בטפול במסגרת של יחידה לטיפול נמרץ.
אם כבר חליתי בקדחת דנגי בעבר, האם אני יכול לטייל שוב?
לנגיף הדנגי יש ארבעה תת זנים שונים (Serotypes 1,2,3,4). רוב המחקרים מעידים על כך שזיהום שני בקדחת דנגי מוביל בסבירות גבוהה יותר למחלה עם סיבוכים. האם צריך לאסור לפיכך על מטייל שחלה בדנגי לחזור לאסיה או לדרום אמריקה? הסיכוי לחלות בקדחת דנגי ולפתח סיבוכים נמוך מאוד בפעם הראשונה ואינו גבוה גם באירוע שני. לפיכך ההמלצה המקובלת היא שלא להימנע מטיולים גם אם חלית בעבר בקדחת דנגי אבל במקרה זה יש להקפיד מאוד על מניעת עקיצות יתושים (להוסיף קישור ל - איך להפחית את הסיכון לעקיצת יתושים), ולנסות לתזמן את הטיולים לעונה בה הסיכוי להעברת המחלה על ידי יתושים נמוך יותר.