כתבות

חיים זה תנועה תנועה זה חיים

תאריך פרסום: 01/01/2010

רגע לרמב"ם
התובנות הבריאותיות של הרמב"ם בראי הידע העכשווי

חיים זה תנועה תנועה זה חייםחיים זה תנועה תנועה זה חיים
מה אמר הרמב"ם"
כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע ומעיו רפין אין חולי בא עליו וכוחו מתחזק. ואפילו אוכל מאכלות הרעים. וכל מי שהוא יושב לבטח ואינו מתעמל או מי שמשהה את נקביו. או מי שמעיו קשין. אפילו אכל מאכלות טובים ושמר על עצמו על פי הרפואה, כל ימיו יהיו מכאובים וכוחו תשש". (מתוך הלכות דעות פ"ד של הרמב"ם)

ובתרגום פשוט: תרגול גופני ותנועה הם המפתח לחיים בריאים וחשיבותם גבוהה אפילו יותר מתזונה ושאר אורחות חיים.
 
 
מה אומרים מומחי הרפואה כיום? כמו בהרבה תחומים ברפואה בכלל וברפואה המונעת בפרט, צדק הרמב"ם. ככל שהזמן עובר, יותר ויותר מחקרים מוכיחים שאחד מסודות הבריאות הוא התמדה בתרגול גופני. חשיבות הפעילות נעוצה בתהליכים שעובר הגוף עם השנים. ככל שאנו מתבגרים אנו נוטים לאבד מסת עצם ומסת שריר. זה הזמן שבו מתחילות להתפתח בעיות במפרקים עם תהליכים ניווניים, בעיות בעצמות, כאבי גב ואוסטיאופורוזיס ("בריחת סידן" בלשון העם). חיזוק שרירים סדיר מאט את איבוד המסה השרירית, מחזק את העצם ומקטין את הכאב המפרקי והשרירי. כמו כן, שיפור תחושת שיווי המשקל וטווח התנועה של המפרקים מקטין את הסיכון לנפילה ואת האפשרות לסבול משבר במפרק הירך. אימון גופני הוא אכן חיוני לשמירה על הבריאות. בעבר סברו שרק בעזרת תרגול מאומץ אפשר להביא לשיפור במדדי הבריאות, אבל כיום אנו יודעים שהפעילות לא צריכה להיות עצימה וכי די בתרגול בדרגה בינונית או אפילו קלה. מחקר חדש מראה ש־30 דקות ביום של פעילות גופנית קלה, כמו הליכה, רחיצת רכב, נסיעה על אופניים או עבודה בגינה, יכולות לספק את כל היתרונות של הפעילות. היפנים ממליצים ללכת 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על בריאות הגוף, ופיזיולוגים צרפתים מצאו שעליית מדרגות של ארבע קומות ביום תורמת לבריאות ולאריכות ימים. אף פעם לא מאוחר להתחיל. להפך, פעילות גופנית חשובה דווקא למבוגרים ויכולה לעזור להם לחיות חיים עצמאיים לזמן ממושך יותר. מחקר שנערך בבית אבות ובו השתתפו בני 80־90 המרותקים לכיסא גלגלים, בתוכנית אימון של הרמת משקולות, הראה שיפור ניכר בכוח שלהם וביכולת התפקוד הכללית בעקבות התוכנית. זאת ועוד, השמירה על תנועה וחיוניות מקטינה את הסיכון להתקף לב, מקטינה את הסיכון ליתר לחץ דם, מסייעת באיזון הסוכרת ועוזרת לשמור על משקל אופטימלי.
פרופ' מיכאל סודרי: כמו בהרבה תחומים ברפואה בכלל וברפואה המונעת בפרט, צדק הרמב"ם. ככל שהזמן עובר, יותר ויותר מחקרים מוכיחים שאחד מסודות הבריאות הוא התמדה בתרגול גופני. חשיבות הפעילות נעוצה בתהליכים שעובר הגוף עם השנים. ככל שאנו מתבגרים אנו נוטים לאבד מסת עצם ומסת שריר. זה הזמן שבו מתחילות להתפתח בעיות במפרקים עם תהליכים ניווניים, בעיות בעצמות, כאבי גב ואוסטיאופורוזיס ("בריחת סידן" בלשון העם). חיזוק שרירים סדיר מאט את איבוד המסה השרירית, מחזק את העצם ומקטין את הכאב המפרקי והשרירי. כמו כן, שיפור תחושת שיווי המשקל וטווח התנועה של המפרקים מקטין את הסיכון לנפילה ואת האפשרות לסבול משבר במפרק הירך. אימון גופני הוא אכן חיוני לשמירה על הבריאות.

הנה עוד כמה תובנות מחקריות:
1. די בפעילות בדרגה בינונית עד קלה כדי לשמור על הבריאות 
בעבר סברו שרק בעזרת תרגול מאומץ אפשר להביא לשיפור במדדי הבריאות, אבל כיום אנו יודעים שהפעילות לא צריכה להיות עצימה וכי די בתרגול בדרגה בינונית או אפילו קלה. מחקר חדש מראה ש־30 דקות ביום של פעילות גופנית קלה, כמו הליכה, רחיצת רכב, נסיעה על אופניים או עבודה בגינה, יכולות לספק את כל היתרונות של הפעילות. היפנים ממליצים ללכת 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על בריאות הגוף, ופיזיולוגים צרפתים מצאו שעליית מדרגות של ארבע קומות ביום תורמת לבריאות ולאריכות ימים. 

2. אפשר להתחיל בכל גיל
אף פעם לא מאוחר להתחיל. להפך, פעילות גופנית חשובה דווקא למבוגרים ויכולה לעזור להם לחיות חיים עצמאיים לזמן ממושך יותר. מחקר שנערך בבית אבות ובו השתתפו בני 80־90 המרותקים לכיסא גלגלים, בתוכנית אימון של הרמת משקולות, הראה שיפור ניכר בכוח שלהם וביכולת התפקוד הכללית בעקבות התוכנית. זאת ועוד, השמירה על תנועה וחיוניות מקטינה את הסיכון להתקף לב, מקטינה את הסיכון ליתר לחץ דם, מסייעת באיזון הסוכרת ועוזרת לשמור על משקל אופטימלי.

3. דווקא לחולים במחלות מפרקים כרוניות חשוב לזוז
 
במצב של מחלה הפוגעת בשרירים, במפרקים ובעצמות, חוסר פעילות גופנית רק ידרדר את המצב. מחקרים מדעיים מראים שפעילות גופנית מותאמת ובהשגחה מקצועית היא בטוחה ומסייעת לסובלים מארתריטיס, אוסטיאופורוזיס ומחלות כרוניות אחרות של עצמות ומפרקים. 


פרופ' מיכאל סודרי
פרופ' מיכאל סודרי הוא יו"ר המערך האורתופדי ומנהל מחלקה אורתופדית א, הקריה הרפואית רמב"ם