סרטן האשכים הינו הגידול השכיח בגברים בגילאי 35-15 למרות היותו גידול נדיר באופן יחסי. הסוגים הנפוצים ביותר של סרטן האשכים הם סמינומה וסוג שאינו סמינומה. כמו כן, קיים סרטן אשכים, שהוא שילוב של שני הסוגים הללו. הסמינומה נפוצה בעיקר בגברים בגילאי 55-35, בעוד שגידולים שאינם סמינומה מופיעים בקרב גברים צעירים יותר. לעתים רחוקות, מופיעהבאשכים לימפומה שאינה הודג'קין, כאשר הטיפול בסוג זה של סרטן הוא שונה ונעשה בהתאם לטיפול המקובל עבור לימפומה שאינה הודג'קין.
למרבה המזל, גידולי אשכים הפכו לדוגמא של גידולים הניתנים לריפוי . התערבות ניתוחיתטיפול כימותרפי המבוסס על תשלובת המכילה ציספלטין, קרינה או שילוב של הטיפולים, מובילים לריפוי באחוזי הצלחה גבוהים מאוד, הנעים בין 100-80 אחוז.
גורמי סיכון
הגורם לסרטן האשכים אינו ידוע. למרות שמדובר בסרטן נדיר, עולה שכיחותו בשנים האחרונות מסיבה שאינה ברורה. על פי רישום משרד הבריאות הישראלי, נרשמה עליה מתמדת בשכיחות סרטן האשכים בין השנים 1980 עד 2002, המשקפת למעשה מגמה כלל עולמית. הסיכון לסרטן האשכים גבוה יותר בגברים צעירים לבנים, כאשר השכיחות הגבוהה ביותר נצפתה בצפון אירופה. גידולים אלו מתפתחים ב- 1-2% מהגברים עם היסטוריה של אשך טמיר. בנוסף, סרטן אשכים קודם מעלה מ 1- ל 2 אחוז את הסיכון לגידול ראשוני באשך הנגדי.
התייצגות קלינית
התסמין הנפוץ ביותר של סרטן האשכים הוא גוש חד צדדי בשק האשכים, ללא תלונות שלרגישות או כאב. לעיתים, האבחנה הראשונית הינה שגויה והגידול מאובחן באופן מוטעה כדלקת באשך והחולה מקבל טיפול אנטיביוטי. בהמשך, לעיתים קרובות מופיעים כאב ואי נוחות באשך החולה. חולים יכולים להתייצג עם תלונות של כאבי גב גוברים או כאבי בטן תחתונה, עקב מעורבות של בלוטות לימפה בחלל הבטן. לעיתים רחוקות התיצגות המחלה מלווה בקוצר נשימה עקב מחלה מתקדמת בריאות.
הטיפול בסרטן אשכים
לטיפול בסרטן האשכים אחוזי הצלחה גבוהים מאד. מרבית החולים מחלימים ממנו לגמרי, אפילו במקרים בהם הסרטן התפשט אל מעבר לאשך. הגישה הטיפולית נקבעת לפי סוג הגידול ובמידת התפשטותו.
הטיפול כולל ניתוח הסרת אשך במחלה מקומית ובחלק מהמקרים טיפול נוסף לצורך הפחתת הסיכון לחזרת המחלה. במחלה גרורתית הטיפול כולל הסרת האשך החולה וטיפול כימותרפי למשך מס חודשים. בנוסף לעיתים בסיום הטיפולים מבוצע ניתוח להסרת שארית מחלה בחלק מהמקרים. |