10 דברים שלא ידעתם על המצלמה המשוכללת של הגוף.
1. הגנה מרחבית
העין היא איבר שיש סביבו הכי הרבה קווי הגנה – העפעף המסוגל למצמץ, הריסים ושכבת הדמעות המגינים על העין החיצונית, ואפילו בעומק העין יש טריז נוסף, הזגוגית, שתפקידה להגן על הרשתית.
2. מעפעף בלי להתעייף
האדם ממצמץ כ־12 פעמים בדקה וכ־10,000 פעם ביום.
3. בגלל בלוטות החלב
בעפעפיים יש כ־45 פתחי בלוטות חלב, המהוות חלק משכבת הדמעות. בכל אחת מהבלוטות עלולה להתפתח דלקת המכונה "שעורה" וזו הסיבה לשכיחותה הגבוהה של מחלה לא נעימה זו.
4. עושים שריר
בעין יש שרירים בלתי רצוניים שלהם תפקיד משמעותי בראייה. טבעת השרירים של הקשתית שולטת בגודל האישון ובכמות האור החודרת לעין. שרירי העדשה שולטים בעובייה ובכך הם קובעים את שבירת האור והמיקוד, וכפועל יוצא מכך - את הראייה למרחק ולקריאה.
5. עדשה מלאכותית
כשהעדשה מעכירה מתפתח ירוד (קטרקט) והראייה פוחתת בהדרגה. הקטרקט הוא תופעה נפוצה ברוב חלקי העולם ומהווה את אחת הסיבות העיקריות לעיוורון. באמצעות ניתוח לא מסובך במיוחד אפשר לסלק את הירוד ולהשתיל במקומו עדשה מלאכותית מחומר פלסטי ולתקן למעשה את הראייה.
6. עיניים אדומות
ליקוי בשכבת הדמעות גורם לבעיות כמו עין אדומה, צורבת וכואבת, מצב הקרוי בשם "עיניים יבשות".
7. מיליוני תאים לא טועים
ברשתית העין יש כ־100 מיליון תאי חישה שמתרגמים פוטונים (חלקיקי אור) לפולסים חשמליים שעוברים למוח באמצעות עצב הראייה ומסילות הראייה.
8. עיוורים מלחץ
במקרים של לחץ תוך עיני מוגבר, הנמשך לאורך זמן, עצב הראייה נפגע, ומתפתחת מחלת עיניים בשם גלאוקומה, שגורמת לפגמים מתקדמים בראייה עד לעיוורון.
9. נוזלים ברשתית
במקרה של שתי בעיות שכיחות ברשתית: סוכרת וניוון הקשור לגיל של אזור מסוים בעין המכונה הכתם הצהוב (נמ"ג), מצטברים נוזלים במרכז הרשתית/ בכתם הצהוב וגורמים לירידה בראייה עד לעיוורון. כיום אפשר לטפל בכך על ידי הזרקה של חומרים מדכאי צבירת נוזלים לתוך חלל העין.
10. המוח משלים
העין אינה קולטת את כל התמונה. ברשתית יש כתם "עיוור", שם נמצא עצב הראייה שבו אין תאים רגישים לאור ולכן התמונה המגיעה למוח חסרה. לא זו בלבד, אלא שהתמונה שנקלטת במוח הפוכה. המוח הוא זה שמשלים את העין והופך את התמונה.
ייעוץ רפואי: פרופ' בנימין מילר, מנהל מחלקת עיניים בקריה הרפואית רמב"ם.