ספירת תנועות העובר/ פרופיל העובר
ספירת תנועות העובר
ספירת תנועות העובר מהשבוע ה-28 היא מדד חשוב לבדיקת חיוניותו. לכן מומלץ לבצע בדיקה כזו אם יש לך רושם שהתינוק אינו זז כראוי, ובעיקר אם עברו כ-12 שעות מאז שחשת בו באחרונה (יש הממליצים לבצע את הבדיקה פעמים עד שלוש פעמים ביום):
כדאי שתבצעי את הבדיקה לאחר ארוחה ושתיה קלה, כי העובר זז יותר לאחר אספקת סוכרים.
שכבי על צד שמאל והתמקדי במשימה (להימנע מקריאה, מצפייה בטלוויזיה וכו'). שכיבה על צד שמאל היא התנוחה, שבה יש אספקה מקסימלית של דם לרחם.
הניחי את ידייך על הבטן במשך 30 דקות וספרי כל תנועה שאת מרגישה (גם תנועות עדינות וקלות נחשבות).
אם במהלך חצי שעה את מרגישה פחות מ-3 תנועות, המשיכי את הספירה ל-30 דקות נוספות.
אם הרגשת 6 תנועות בשעה, הבדיקה הסתיימה. אם חשת פחות תנועות, פני לייעוץ רפואי. כמו כן, אם את צופה בירידה משמעותית בתנועות העובר, לעומת בדיקות קודמות, יש לפנות לבדיקת רופא.
מיון היולדות בקריה הרפואית רמב"ם פועל 24 שעות ביממה. הצוות הרפואי שם נותן מענה לכל פנייה, החל מהשבוע ה-24 להריון ומעלה. בשבועות מוקדמים יותר, הפנייה תהיה למיון גינקולוגי.
פרופיל לעובר
כאשר האישה ההרה מרגישה בתנועות סדירות של העובר ברחמה, זהו סימן טוב. אם אין זה כך, תופנה האישה לביצוע פרופיל ביו-פיזיקלי באמצעות אולטרה-סאונד.
לצורך בירור מצבו של העובר באולטרה-סאונד הוגדרו כמה מאפיינים, שאם העובר עונה עליהם - סימן שהוא מרגיש טוב. מאפיינים אלה נקראים 'פרופיל ביופיזיקלי', והם כוללים :
תנועות גוף - יש לראות שלוש תנועות גוף בעת הסתכלות על העובר באולטרה-סאונד במשך 30 דקות.
טונוס גוף - יש לראות לפחות תנועה אחת של קיפול ומתיחה של גפה במשך 30 דקות.
תנועות נשימה - יש לראות אפיזודה אחת של תנועות נשימה הנמשכת 30 שניות במשך 30 דקות.
כמות מי שפיר - יש לראות כמות מי שפיר תקינה (כיס של 2X2 ס"מ ).
כאשר הפרופיל הביו-פיזיקלי תקין, יש סיכוי קטן לכך שהעובר במצוקה. המדד הרגיש ביותר לשלום העובר באולטרה-סאונד הוא תנועות הנשימה.
ברוב ההריונות, כאמור, אם האישה מרגישה תנועות עובר וכמות מי השפיר תקינה - אין צורך בביצוע פרופיל ביו-פיזיקלי מלא, וסביר מאוד שהעובר חש בטוב.
מיתוס נפוץ בקרב נשים בהיריון אומר, כי שתיית קולה תמריץ את העובר לזוז. רופאים רבים אינם מבינים את המקור למיתוס הזה וכמובן, שאין לו כל סימוכין.
נהפוך הוא, שתייה מרובה של קולה גורמת לנשים רבות לעליית יתר במשקל במהלך ההיריון, עקב צריכת סוכרים לא מבוקרת. שתיית קולה גם מסוכנת במיוחד לשיניה של האישה ההרה, עקב השינוי בחומציות הפה.