לדעת אישה
מאת: רועי צור עם: פרופ' יורם ורדי, מנהל היחידה לנוירואורולוגיה, הקריה הרפואית רמב"ם
ד"ר אילן גרינולד, סגן מנהל היחידה לנוירואורולוגיה, הקריה הרפואית רמב"ם
יפעת מקלר, עובדת סוציאלית, מטפלת זוגית וסקסולוגית מוסמכת הקריה הרפואית רמב"ם
אולי קשה להאמין, אבל האורגזמה הנשית ורמת הסיפוק המיני של נשות ישראל, נדונו גם בכנסת, במסגרת דיון מיוחד שערכה ב-2002 הוועדה לקידום מעמד האישה, תחת הכותרת: "מיניות האישה בישראל". למרות, שמטרתו המוצהרת של הדיון הייתה להעלות את רמת המודעות לבעיות המיניות של הנשים בישראל, לא נראה שהוא תרם במשהו לקידום הנושא. אמנם, חמש שנים לאחר הדיון הוכפל מספר הפונים בישראל לטיפול בבעיות מיניות. אבל, על כל עשרה גברים הפונים לטיפול מגיעה אישה אחת בלבד. זאת למרות העובדה, ששכיחות התופעה של בעיות בתפקוד המיני היא די דומה בין גברים לנשים. "יש בזה אמירה מסוימת", אומר פרופ' יורם ורדי, מנהל היחידה לנוירואורולוגיה, בקריה הרפואית רמב"ם, "גבר שיש לו בעיה מינית לא יכול לתפקד. לאישה שיש בעיה מינית זה פחות מפריע. היא אולי לא חווה אורגזמה, זה אולי כואב לה או שיש לה בעיה בחשק – אבל בסך הכל היא מתפקדת. גם העובדה שלגברים יש פתרונות פשוטים יותר וטיפולים יעילים, כדוגמת הוויאגרה, מביאה הרבה יותר גברים לטיפול מאשר נשים".
מימין: ד"ר אילן גרינוולד ופרופ' יורם ורדי
"אצל נשים זו לא שאלה של חיים ומוות כמו אצל גברים". מוסיף ד"ר אילן גרינוולד, סגן מנהל היחידה לנוירואורולוגיה, בקריה הרפואית רמב"ם, "מבחינה פיזית, אישה תמיד יכולה לקיים יחסי מין, זו רק מידת ההנאה שלה שנפגעת, לא מידת היכולת."מצד שני, יש גם בעיות בתפקוד המיני של האישה, שתלויות בתקשורת בין בני הזוג. הרבה פעמים, העובדה שאין תקשורת או שהתקשורת לקויה בין בני הזוג – לגבר זה לא חשוב, אבל לאישה זה מאוד חשוב, עד כדי כך שזה גורם אצלה להפרעה בתפקוד המיני או לדחייה מרצון לקיים יחסי מין. אישה לא נהנית כל עוד אין תקשורת טובה, לעומת הגבר שכל עוד יש לו זקפה והוא מגיע לשפיכה והנאה גופנית – מבחינתו זה מספיק".
"בהשוואה לגברים, הפרעה בתפקוד המיני של האישה זה נושא הרבה יותר מורכב וכבד", מוסיף ד"ר גרינוולד, "ולכן הטיפול בנשים הוא רב-תחומי וכדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר הוא מצריך, על פי רוב, מעורבות של כמה מומחים מתחומים שונים. לרוב, הפתרון לא ימצא בשיטה טיפולית אחת אלא בשילוב של כמה טיפולים".
סך כל הנשים בישראל שמדווחות על בעיה בתפקוד המיני עומד על כ-40% עד 44%, בכל הגילאים. אם אצל הגברים 99% מהבעיות סובבות סביב ענייני זקפה או שפיכה מוקדמת/מאוחרת, אצל נשים קיימות ארבע בעיות מיניות שכיחות:
1. אורגזמה – אי-יכולת להגיע לאורגזמה.
2. חשק מיני – היעדר או ירידה ברצון לקיום מגע מיני.
3. עוררות מינית –בעיות הקשורות לתגובה הפיזיולוגית של הנרתיק לגירוי מיני.
4. כאב – תחושות כאב בזמן המגע המיני ואפילו חשש מכאב, שמונעות מהאישה לקיים יחסי מין.
ירידה בחשק המיני היא הבעיה השכיחה ביותר, המדווחת ע"י כ-35% מכלל הנשים הסובלות מבעיות מיניות, בעיקר בנשים מבוגרות לאחר גיל המעבר. ההפרעה השנייה בשכיחותה, פגיעה באורגזמה, מופיעה ב-30% עד 35% מהנשים הסובלות מבעיות מיניות.
פרופ' ורדי: "הבעיות השכיחות ביותר המגיעות לטיפול הן בעיות של כאב בזמן מגע מיני, בעיקר אצל נשים צעירות, בגילאי 20-30. זו אולי לא הבעיה השכיחה הקיימת אצל נשים, אך היא ללא ספק הבעיה השכיחה ביותר שמביאה נשים לטיפול. זו בעיה הפוגעת בתפקוד - אם יש להן כאב - הן לא יכולות לתפקד. רבים הם גם המצבים המשלבים שתיים או יותר מהבעיות".
פרופ' יורם ורדי
יליד פירנצה באיטליה. בילדותו התגורר בירושלים, בוגר ביה"ס לרפואה של הטכניון בחיפה. סיים את התמחותו באורולוגיה במרכז הרפואי רמב"ם. השתלם בנוירו-אורולוגיה והפרעות בתפקוד המיני באוניברסיטת בוסטון בארה"ב. כיום גר בחיפה, נשוי לפנינה ואב למיכל
כאב בזמן מגע מיני
יש שתי קטגוריות עיקריות של כאב בזמן מגע מיני:
- וגיניזמוס – כאב המופיע לרוב כבר בניסיון הראשון למגע מיני וכתוצאה ממנו, נסגרים שרירי הנרתיק ובן הזוג לא מסוגל לחדור. הסיבות לווגיניזמוס הן בד"כ, זיהומים בנרתיק, מחלות אחרות של הנרתיק, או טראומה מינית שחוותה האישה בעבר.
- וסטיבוליטיס – כאב המופיע באזור מוגדר של הנרתיק, לרוב בפתח הנרתיק. הסיבה למחלה לא ברורה עדיין והיא יכולה להופיע גם לאחר מספר שנים של מגע מיני תקין.
"הטיפול בווגיניזמוס הוא הדוגמא הקלאסית לטיפול הרב-תחומי בבעיות מיניות אצל נשים" אומר ד"ר גרינוולד, "זהו טיפול משולב, המתבסס בעיקר על טיפולים התנהגותיים, הבאים ללמד את האישה להשתחרר ולקבל לאט לאט גוף "זר" בנרתיק. לרוב נעזרים גם בפיזיותרפיה להרפיית שרירי רצפת האגן וכן במכשירים מיוחדים להרחבה והרפייה של הנרתיק. במידה ומעורבת גם טראומה מהעבר, נעזרים בטיפול פסיכולוגי. בווסט יבוליטיס מטפלים בעיקר ע"י משחות, המקהות את תחושת הכאב או באמצעות דיאטה מסוימת שגורמת לירידה בכאב. כשכל הטיפולים השמרניים לא עוזרים, עוברים לטיפול ניתוחי של כריתת האזור המכאיב בנרתיק.
ד"ר אילן גרינולד
יליד חיפה, בוגר ביה"ס לרפואה בתל- אביב. התמחה באורולוגיה, השתלם בלונדון ובארה"ב בתחום אי שליטה בשתן והפרעות בתפקוד המיני, והתמקצע בהפרעה בתפקוד המיני גם אצל האישה - תחומים בהם הוא עוסק וחוקר כיום. חבר בוועד "החברה הישראלית לבריאות מינית". נשוי ואב לשלוש בנות, מתגורר בחיפה.
חשק מיני
"רוב הבעיות של החשק לא נובעות מבעיות באיברי המין, אלא מבעיה באיבר החשיבה – המוח", מסביר ד"ר גרינוולד. "הטיפול מאוד תלוי בסיבה. אם לדוגמא, חוסר החשק נובע מכך שהאישה לא מגיעה לאורגזמה – אם נפתור את בעיית האורגזמה יגיע גם החשק. אם היה חשק ופתאום הוא ירד, יש לבדוק את הסיבות – דיכאון, קשר בין- זוגי לקוי, בעיה גופנית כמו מחלה, גיל מבוגר או שינויים הורמונאליים ועוד. אחרי שמבינים את הסיבה והמקור לירידה בחשק, ניתן בד"כ, לשפר את המצב.
היות ו"איבר המין הנקבי" מושפע בעיקר ע"י המוח, יש כיום הרבה מחקרים העוסקים בחומרים המופרשים במוח, שמעוררים חשק ומגבירים תשוקה, כדוגמת ה'מלטונין', שנמצא שיש לו השפעה במרכזים מסויימים במוח שאחראים על תחושת החשק או התשוקה המינית, או ה'טסטוסטרון', שהוא ההורמון ששולט על החשק המיני. המגמה מבחינה פרמקולוגית היא לפתור את בעיות החשק בנשים ע"י טיפולים הורמונאליים. כדוגמת "ויאגרה לנשים", אך שעובדים על מרכזים במוח ולא על אזור אברי המין, כמו שעושה הויאגרה בגברים. קיים כבר חומר שנלקח בצורת "ספריי" ומעורר את החשק ואת המשיכה המינית, ובאירופה כבר משווקת מדבקה של טסטוסטרון שנספג דרך העור. אבל כל התרופות הללו הן עדיין ברמת מחקר וניסוי רפואי.
עוררות מינית
פרופ' ורדי: "הבעיה של העוררות המינית אצל נשים זה הדבר הקרוב ביותר לבעיות הזקפה בגברים, כי פגיעה בעוררות נובעת מפתולוגיות ומחלות שונות כמו סוכרת- בדיוק כמו אצל הגברים. "בעיה של עוררות מינית בנשים יכולה לבוא משני מקורות: חוסר חשק, שבגללו אין תגובה של גירוי ובעקבותיו הפחתה בהפרשה. או שקיימת בעיה הגורמת לחוסר לובריקציה (סיכוך), כגון, הפחתה בכלי דם באזור הנרתיק, או הפחתה בעיצבוב באזור הנרתיק. "הטיפול מאוד פשוט ורוב הבעיות נפתרות ע"י הוספה של חומרי סיכה (לובריקציה). יש גם חומרים חדשים, הנספגים דרך העור וגורמים ליותר זרימה של דם באזור הנרתיק ובעקבות כך להפרשה מוגברת. מדובר בגישה שמאפשרת תפקוד- לא בגישה של ריפוי הבעיה", מוסיף ד"ר גרינוולד.
אורגזמה
ד"ר גרינוולד: "האורגזמה היא חלק מאוד קריטי במעגל המיני. לאורגזמה אצל האישה אין שום קשר לפוריות (כמו השפיכה אצל הגבר), אך יש לה תפקיד חשוב בשמירה על הקשר הזוגי. אמנם, יש נשים שמסתפקות במגע מיני ללא אורגזמה, אבל בלי אורגזמה אין את ההנאה המינית, ואם האישה נהנית עם בן הזוג, היא תרצה להמשיך להיות איתו. מסתבר גם, שבזמן האורגזמה מופרשים במוח חומרים שתפקידם לחזק את הקשר בין בני הזוג.אגב, על פי ההערכות בסקרים, כ- 30% מהנשים לא מגיעות כלל לאורגזמה ולא חוו אורגזמה מימיהן".
פרופ' ורדי: "רוב הנשים מגיעות לאורגזמה דרך גירוי הדגדגן, שתפקידו להביא את האישה לגירוי מכסימאלי. יש גם נשים המגיעות לאורגזמה רק מגירוי נרתיקי, אך הן מעטות. הטיפול בבעיות אורגזמה מסתמך בעיקר על התחום הפסיכולוגי-סקסולוגי".
מכשירים לבדיקת החשק והעוררות המיניתהיחידה לנוירואורולוגיה ברמב"ם והמרפאה להפרעות בתפקוד המיני (המופעלת ע"י אנשי צוותה), התפרסמו בעולם בזכות פיתוח של שני מכשירים ייחודיים, שהוצגו בזמנו גם ברשת CNN, כפורצי דרך בתחום. האחד, מודד את כמות החשק המיני בנשים והשני - את רמת העוררות המינית.
פרופ' ורדי: "המכשיר הראשון מסתמך על מדידה של גלי מוח, כתגובה לאיזשהו גירוי. המכשיר מנטר את הפעילות של גלי המוח, בזמן שמציגים לנבדקת סדרה של תמונות מגרות על גבי מסך, ועפ"י השונות הנרשמת בגובה גלי המוח, ניתן למדוד ולהסיק עד כמה הנבדקת מגיבה/נמשכת לגירוי מסוים. מעבר לבדיקת רמת החשק, המכשיר גם משמש אותנו לבדיקת התגובה לטיפול מסוים.
"המכשיר השני שפיתחנו מספק לנו מדד לגבי התחושות באיבר המין הנשי ומאפשר לבדוק אם יש איזושהי בעיה עצבית באזור הנרתיק. הוא בודק שני פרמטרים בנרתיק של האישה – תחושה של חום/קור ותחושה של רטט (ויברציה), שכל אחת מהן מקושרת להולכה עצבית שונה. המכשיר פותח על בסיס שיטה מקובלת בתחום הנוירולוגיה, אותה התאמנו לאזור איבר המין הנשי. במהלך הבדיקה מחברים חיישנים זעירים לאזור הנרתיק של הנבדקת והיא אמורה ללחוץ על כפתור ברגע שהיא מרגישה את הגירוי המופק מהמכשיר. את נקודת האפס (ערכי התחושות הנורמאליות), קבענו ע"י מדידת התחושות בנשים שרמת העוררות המינית אצלן נורמאלית".
לא הייתה לכם בעיה להשיג מתנדבות לניסויים?
פרופ' ורדי: "ממש לא. היה אפילו תור של למעלה מ-100 מתנדבות".
מבט נוסף על הפרעות בתשוקה
מאת: יפעת מקלר
מבין ההפרעות בתפקוד המיני, ההפרעה של היעדר חשק מיני הינה המורכבת והמסובכת ביותר, הן מבחינת הגורמים והן מבחינת דרכי הפתרון. עבורי, כאשת מקצוע, היא המסקרנת והמאתגרת ביותר.
אל תהססו ללכת לטיפול ל
בעיית היעדר חשק מיני פנים רבות, שחלקן נסתרות. עצם העלאת הנושא באופן פתוח בחדר הטיפול, בנוכחות שני בני הזוג והמטפל, תוך התבוננות בניואנסים הכי דקים של הבעיה, מעלה את האפשרות לשינוי.
היו מודעים ל"נזקי" הילדות שהפנמנו
מידת החשק המיני מושפעת מחוויות רבות שעוברים במהלך החיים. חינוך, מסרים ישירים ועקיפים מהבית ומהסביבה, משפיעים על היכולת להיות בקשר אינטימי ועל היכולת להרגיש מיניות ולתת לה ביטוי.כך למשל, אנשים המחברים מין עם רגשות אשם, יכולים להיתקל בקושי להתחבר למיניותם, בקושי לתת או ליהנות ממגע כך שיוביל לגירוי ועוררות מינית.
נסו לפתור את הבעיות האחרות בזוגיות
יחסי מין הם מראה של הזוגיות. אם יש בה קונפליקטים בלתי פתורים, מאבקי כח, שליטה וכד', כמעט תמיד הם יבואו לידי ביטוי ביחסי המין.
יחד עם זאת, לא פעם אני פוגשת זוגות שמדווחים על זוגיות מספקת ובכל זאת קיימת בעיה של חוסר חשק.
אל תלחצו – תנו לבן הזוג את הזמן שלו
אחד התנאים המקדימים לכך שהחשק יעלה, הוא שתהיה תחושה של חסך, של מעין רעב שייצור השתוקקות. ברגע שאחד מבני הזוג מתקבע בתפקיד של זה המעוניין יותר במין וכל הזמן רוצה בו, הוא לא מאפשר לכך שהמין יעלה מתוך עצמו אצל בן הזוג השני. וכך, גם אם לבן הזוג השני אין בעיית חשק, לאורך זמן תיווצר אצלו ירידה בחשק, עד כדי רצון להימנעות.
זכרו שקיימת ירידה טבעית בתשוקה בזוגיות ארוכת ימים
במערכת יחסים ארוכת טווח, באופן טבעי נמצא ירידה בתשוקה, מעצם הרגשת הביטחון וההרגל שבזוגיות. יהיה זה נכון לקבל עובדה זו כנתון ויחד עם זאת, לא לתת לירידה בחשק לפגוע בתדירות ובאיכות יחסי המין, תוך יצירת התחדשות גם כאשר התשוקה יורדת.
תן לה להרגיש אישה
לא פעם אני שומעת תלונות של נשים על כך, שאם בעבר הבעל הסתכל עליה במבט חושק, החמיא לה במילים, חיזר, נתן לה להרגיש אישה - כל זה נעלם תחת עול גידול הילדים והשיגרה. יש להבין, מה שמעורר נשים, שונה ממה שמפעיל גברים. יתכן ואם גברים היו מבינים טוב יותר למה זקוקות בנות זוגם ופועלים בהתאם, הרבה נשים לא היו מגיעות להגדרה של חסרות חשק.
יפעת מקלר
ילידת ישראל, בעלת תואר שני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. מטפלת זוגית וסקסולוגית מוסמכת מטעם האגודה הישראלית לטיפול במשפחה ובנישואין ומטעם האגודה הישראלית לטיפול מיני. מוסמכת להדריך אנשי מקצוע בתחום הטיפול הזוגי והמיני. אם לשלישיה (שתי בנות ובן) שסיימו צבא .