שבועות הוא אמנם חג מתן תורה, אבל גם חג לבן, שמזוהה בעיקר עם צריכת מוצרי חלב. לכבוד החג, החלטנו שזהו זמן טוב לדבר על נוזלים. אז מה שותים, מה טוב לגופנו ומה חשוב לדעת כשבוחרים בין חלב ותחליפי חלב? שירה גולדברג ומאיה אברמוביץ, דיאטניות קליניות מהמחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם עושות סדר.
בתמונה: חלב, צילום אילוסטרציה AI.
אז מה הסיפור עם חלב? חלב הוא מקור תזונתי עשיר שמלווה את רובנו כבר מגיל צעיר.
לחלב מספר יתרונות תזונתיים שחשוב להכיר:
- עשיר בסידן שתורם לחוזק העצמות והשיניים. כוס חלב מכילה כ-1/3 מהצריכה היומית המומלצת.
- בחלב מועשר נקבל גם ויטמין D שמשפר ספיגת הסידן וחשוב גם בפני עצמו לתפקוד מערכת החיסון.
- חלב גם מספק ויטמין B12 החשוב לתפקוד מערכת העצבים והדם.
- מקור מצוין לחלבון איכותי – חשוב במיוחד לשמירה על מסת שריר קיימת וגדילת שריר. בכוס אחת של חלב (כ־250 מ"ל) יש כ־7 גרם חלבון – כמות דומה לזו שבביצה.
ומה לגבי אחוז השומן? אין יתרון לחלב המכיל 1% שומן, להיפך – העדיפו חלב המכיל 3% שומן בשל זמינות גבוהה יותר של ויטמינים מסיסי שומן כמו A, D ו-E החיוניים לבריאות.
על אף כל היתרונות, חלב פרה אינו מתאים לכולם. כ־70% מהישראלים הבוגרים מדווחים על תחושת אי־נוחות לאחר שתיית חלב, לרוב בגלל מחסור באנזים המעכל לקטוז. התוצאה: נפיחות, גזים וכאבי בטן. לכן, חשוב להכיר גם אפשרויות חלופיות.
חלב דל / נטול לקטוז היא אפשרות זמינה לסובלים מאי סבילות ללקטוז. חלב זה מכיל את אותה כמות סוכר טבעי אך בצורה שאינה דורשת עיכול – ולכן אינו פוגע במערכת העיכול אצל רגישים לכך.
וכמובן – תחליפי חלב צמחיים: משקאות על בסיס סויה, שקדים, שיבולת שועל ואורז הפכו לפופולריים מאוד. תחליפי חלב נמצאים בכל בית שני בישראל, ובבתי קפה – כל כוס שלישית נמכרת עם תחליף צמחי. הם לא תמיד תחליף מושלם, אך אם מבינים את היתרונות והחסרונות, אפשר לבחור נכון.
מהם היתרונות הכלליים של תחליפי חלב?
- ברובם דלים יותר בקלוריות ובשומן רווי.
- אינם מכילים לקטוז (טוב לנמנעים).
- מועשרים בדרך כלל בסידן, ויטמין D ו-B12.
- מגוון רחב של אפשרויות – התאמה לטעמים, אלרגיות וצרכים שונים.
- יש מוצרים עם תכולת פחמימות נמוכה (למשל חלב שקדים ללא סוכר – 0 גרם פחמימה!) – טוב לאיזון סוכר.
וחסרונות?
- ערכים תזונתיים לא אחידים – רובם דלים בחלבון, ואם לא מועשרים – דלים גם בסידן.
- חלק מהתחליפים מכילים סוכרים מוספים.
- חומרים מייצבים ומתחלבים העלולים לפגוע בבריאות (למשל קרגינאן – E-407).
- עלות גבוהה ביחס לחלב פרה.