שימור פוריות בנשים צעירות
שימור פוריות בנשים צעירות
הודות לטיפולים היעילים הניתנים כיום למחלת הסרטן, נשים רבות מחלימות מהמחלה וממשיכות בחייהן למשך שנים רבות ובבריאות טובה.
מחלת הסרטן והטיפולים בה עלולים לפגוע בפוריות, אך מטבע הדברים, בתקופה הראשונה לאחר אבחון המחלה, ההתמקדות היא לרוב בבדיקות שצריך לעבור ובטיפולים האונקולוגים.
בתקופה זו הרבה פעמים קשה להסתכל קדימה ולראות את החיים לאחר סיום הטיפול. ככל שהנושא יעלה מוקדם יותר ותינקט פעולה על מנת לשמר את הפוריות, יגדלו הסיכויים
להורות בעתיד. מומלץ לעשות זאת עוד לפני תחילת הטיפול. אם הדבר אינו אפשרי עקב דחיפות הטיפול במחלה, כדאי לבצע זאת בהקדם האפשרי.
גם אם אינך מעוניינת בשלב זה בשימור פוריות, חשוב לקבל מהרופא האונקולוג הפנייה לייעוץ אצל מומחה לפוריות על-מנת שתוכלי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורך, לגבי העתיד.
מומלץ לדון בסיכוני אי הפריון במלואם עם הרופא ועם בן זוגך, גם אם אינך מתכננת הריון בזמן הקרוב וגם אם כעת אין בן זוג בחייך. קיימות כיום מגוון אפשרויות לשימור הפוריות ובחירת השיטה תיעשה יחד איתך תוך התחשבות בתוצאות בדיקות שתילקחנה ממך, ההערכה של הרופא האונקולוג ורצונותיך.
אפשרויות לשימור פוריות
- הפרייה חוץ גופית (IVF) – הפריית ביציות האישה בזרעו של בן זוגה או בזרע של תורם והקפאת עוברים למימוש עתידי, תהליך זה מחייב דחיית הטיפול האונקולוגי בשבועיים
והתייעצות עם רופא אונקולוג לגבי אפשרות זו.
- שאיבה והקפאת ביציות בשלות- שאיבת ביציות במטרה להפשיר אותן בעתיד, להפרות אותן בזרע ולהחזיר את העובר שיווצר לרחם.
שאיבת ביציות לא בשלות והבשלתן בתנאי מעבדה- שאיבת ביציות לצורך הקפאתן או ליצירת עוברים והקפאתם ) IVF).
- הסטת שחלות – הליך של קיבוע השחלות מחוץ איזור הטיפול בקרינה ליצירת הגנה עליהן. פעולה זו היא ניתוחית ומומלץ לעשות אותה סמוך ככל האפשר לטיפול הקרינתי מאחר ולעיתים קרובות הן חוזרות למקומן הראשוני באגן. בסיום הטיפולים ניתן לבצע הפרייה חוץ גופית או להחזיר את השחלות למקומן הטבעי לאחר הטיפול בקרינה.
- הקפאה והשתלת רקמת שחלה- נעשית באמצעות פעולה ניתוחית זעירה (לפרוסקופיה), בה מוצא מקטע מהשחלה )המכיל ביציות( והקפאת הרקמה. בעתיד ניתן יהיה להשתיל את רקמת השחלה שהוקפאה ולאפשר הריון בתהליך הפרייה חוץ גופית. ניתן לשמר על חיותה במשך שנים רבות. הפעולה אינה דורשת הכנה מוקדמת ולאחריה ניתן להתחיל בטיפול אונקולוגי.
- דיכוי שחלתי זמני במהלך קבלת הטיפול הכימותרפ י- טיפול זה ניתן בזריקות או במשאף, במטרה להגן ככל שניתן מפגיעה בתפקוד השחלות. טיפול זה מונע ביוץ, ומשמש בשלב מסוים גם למניעת הריון. זריקה של חומר בשם דקפפטיל ניתנת אחת לחודש לתוך השריר. חסרונות טיפול זה במיוחד אם הוא ניתן במשך תקופה ממושכת, קשורים בתופעות הנגרמות בעקבות מחסור בהורמון האסטרוגן (תסמיני מנופאוז)( ולכן חשוב לדעת כי קבלת זריקות אלו עלולה להפחית את החשק והעוררות המינית באופן זמני, בתקופה שבה הוא ניתן. קיימת עדיפות להתחלת טיפול זה לפני קבלת הטיפול הכימותרפי.