מרפאת זוה"ר (זיהוי והתערבות ראשוניים בקרב צעירים עם חוויות לא מובנות) הינה שירות מרפאתי, אשר מוצע כחלק ממכלול מרפאות החוץ בחטיבה לבריאות הנפש ברמב"ם.
עבור מי מיועדת המרפאה?
המרפאה מיועדת עבור נוער ומבוגרים צעירים בכל טווח הגילאים שבין 14-30, אשר חווים שינויים מעוררי דאגה ומצוקה במצב הרוח וההתנהגות שלהם כגון, מחשבות וחוויות חושיות (שמיעה, ראייה, מגע, ריח, וכו') מוזרות ולא מובנות, תחושה של עומס ו"בלגן בראש", צורך מוגבר ב"ספייס" והעדפה של התנתקות על פני השתתפות בפעילויות חברתיות, ירידה ביכולת להתרכז ולהתמודד עם מטלות חברתיות ואקדמיות יומיומיות, פיזור נפש וחלימה בהקיץ, משיכה לשאלות פילוסופיות ומטאפיזיות על מהות החיים, ולעיתים גם משיכה לסמים ולחוויות רוחניות שירגיעו ויעזרו "לעשות סדר בבלגן".
איזה שירותים ניתן לקבל במרפאה?
פונים למרפאה ייהנו מהערכה מקיפה המתבססת על כלים עדכניים אשר מיועדים באופן ייחודי לשינויים במצב הרוח וההתנהגות מהסוג הזה, ובמידת הצורך גם בהתערבויות טיפוליות המותאמות באופן מיוחד לסוג הזה של מצוקות.
האם המרפאה יכולה להתאים עבורי או עבור מישהי או מישהו קרוב לליבי?
אם את/ה או מישהי/ו שאתה מכיר חווה אחד או יותר מהשינויים הבאים בהתנהגות, המרפאה יכולה להיות כתובת טובה לעזרה:
שינויים במצב הרוח, כגון: הרבה דאגות ופחדים, אבדן מוטיבציה ואנרגיה, הרגשת עייפות, אבדן עניין בפעילויות ודברים שגרמו הנאה בעבר, נטייה לרגזנות, ואבדן סבלנות כלפי אנשים, ריבוי כאבים ומיחושים גופניים.
ירידה ברמת התפקוד בלימודים ובתחביבים, כגון: קושי להתרכז ולהתמיד במטלות, סף תסכול נמוך, פיזור נפש, "הליכה לאיבוד" וחלימה בהקיץ, חוסר אכפתיות ותשומת לב להופעה החיצונית ולטיפוח העצמי, שינויים קיצוניים בהרגלי השינה והאכילה (היפוך של לילה ויום).
נסיגה ובידוד חברתי, כגון: רצון להיות לבד וצורך במרחב ("ספייס") בשל תחושת עומס והצפה, תחושות של אי-נוחות ואי-שקט בחברת אחרים, קושי להבין מה אנשים אחרים אומרים, דאגה שאנשים אחרים חושבים עליו דברים רעים, חשדנות, מחשבות שאנשים אחרים רוצים לפגוע בי
מחשבות ותחושות חדשות ולא מובנות, כגון: הרגשה "שמשהו לא הכי בסדר" איתי (הראש או המוח "לא כמו שצריך"), קושי לשלוט במחשבות, קושי להבין ולעקוב אחרי מה שאחרים אומרים, קושי לתת ביטוי למה שאני חושב ומרגיש, מחשבות לא מובנות ומוזרות על עצמי ועל אחרים, קושי להבדיל בין מציאות ודמיון, משיכה לנושאים מיסטיים, פילוסופיים או דתיים, דברים נשמעים או נראים "אחרת", רגישות מוגברת למראות, קולות, ריחות ומגע (למשל, לשמוע לחישות, להרגיש נמלים בעור, וכו'), הרגשה שדברים קורים מהר או לאט מהרגיל.
מדוע חשוב לפנות למרפאה?
למרות שבחלק גדול מהמקרים, שינויים במצב הרוח ובהתנהגות מהסוג שתואר למעלה יכולים להיות תגובות חולפות ללחצים זמניים, הערכה ובמידת הצורך גם התערבות במצבים הללו היא חשובה משתי סיבות. ראשית, מפני שגם אם מדובר במשהו זמני, יש היום ידע וכלים להקל ולקצר את משך המצוקה, ושנית, ושנית, מפני שהעדר מענה מתאים בשלב הזה עלול לעיתים להוביל להחמרה של המצב עד כדי התפתחות של משברים נפשיים בעלי אופי הרבה יותר חריף ומגביל בהמשך החיים (דיכאון דו-קוטבי, סכיזופרניה וכדומה).