בדיקת קולונוסקופיה להערכה של חלל מערכת העיכול נעשית על ידי ביצוע בדיקה הקרויה אנדוסקופיה. קיימות בדיקות אנדוסקופיות שונות מכוונות לחלקים השונים של מערכת העיכול. הרופא המטפל ימליץ על ביצוע הבדיקה המתאימה לבעיה הרפואית הפרטנית. הבדיקה האנדוסקופית מאפשרת קבלת מידע מדוייק על תהליכים כגון דלקןת, זיהומים, פוליפים, גידולים וכד במערכת העיכול ומיועדת הן לאבחנה לאבחנה ולטיפול. במידת הצורך ניתן לקחת דוגמה של רקמה (ביופסיה) לבדיקת במכון הפתולוגי או להסיר פוליפים (גידולים טרום סרטניים).
מהי בדיקה אנדוסקופית?
אנדוסקופיה Endoscopy היא שיטה לבדיקה רפואית של גוף האדם. הבדיקה מבוצעת על ידי החדרת צינור דק גמיש המכיל בתוכו סיב אופטי ומצלמה.
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי קפדני בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים המקובלים במדינות המפותחות.
מהי בדיקת קולונוסקופיה
קולונוסקופיה היא כלי אנדוסקופי שמאפשר אבחון ולעיתים אף טיפול במחלות של המעי הגס. הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר אנדוסקופי בצורת צינור גמיש אשר מוחדר דרך פי הטבעת ומעבר לכל אורך המעי הגס ועד החיבור למעי הדק. במידת הצורך ישנה אפשרות של הסתכלות אל תוך המעי הדק (חלקו הסופי). במהלך בדיקת קולונוסקופיה הרופא צופה במסך טלוויזיה והתמונות של המעי הגס פרוסות לפניו בזמן אמיתי.
בקולונסקופיה ניתן לאבחן דלקות, זיהומים, פוליפים, וגידולים וניתן לבצע פעולות טיפוליות כגון: הסרת פוליפים (גידולים שפירים) או צריבתם ללא צורך בניתוח, הרחבת הצירויות במעי הגס ועצירת דימום. ניתן ליטול דגימות רקמה (ביופסיות) לצורך אבחנה של סוג דלקת או הבדלה בין גידולים שפירים לגידולים ממאירים.
יתרונות בדיקת קולונוסקופיה
בהשוואה לבדיקות הדמייה כגון CT או MRI, לדיקת קולונוסקופיה רמת דיוק גבוהה המאפשרת זיהויי של תהליכים קטנים ועדינים ברירית המעי. קיימת אפשרות לביצוע הגדלה להערכה טובה ומדוייקת יותר של נגעים קטנים על הרקמה. הקולונוסוקפיה היא פעולה אבחנתית ופעולה טיפולית.
בדיקת הקולונוסקופיה גם הוכחה כבדיקה המונעת סרטן מעי גס. סרטן מעי גס נפוץ מאד (עד 6% מהאוכלוסיה תחלהבסרטן מעי גס) הוכח שכריתת פוליפים באנשים, בריאים, חסרי תסמינים מונעת סרטן מעי גס לטווח של כ 10 שנים (ראה אתר היחידה למניעת סרטן)
בבדיקת הקולונוסקופיה קיימת אפשרות של נטילת דגימות (ביופסיות) ו/או הסרה של תהליכים ברירית המעי במידת הצורך
מתי מומלץ לבצע קולונוסקופיה?
קולונוסקופיה מבוצעת לצורך מניעה, אבחון או טיפול במחלות שמקורן במעי הגס,
התוויות מקובלות לביצוע קולונסקופיה הן:
כאב בטן מסיבה לא ברורה
שינוי בהרגלי יציאות (עצירות או שלשול)
דימום טרי מפי הטבעת או צואה לדם סמוי חיובי
בירור חוסר דם – אנמיה
ירידה במשקל שאינה מוסברת
מעקב אחר נבדקים המצויים בסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס (פוליפים או סרטן מעי גס בעבר, קרובי משפחה עם סרטן או מטופלים עם דלקת כיבית של המעי הגס מעל 8 שנים)
בדיקות סקירה למניעה ואבחון מוקדם (ראשוני של סרטן המעי הגס) לאוכלוסיה כללית מעל גיל 50. ראה לינק היחידה למניעת סרטן
כיצד מתבצעת קולונוסקופיה?
בעת ההמלצה לביצוע קולונוסקופיה תקבל הסבר ראשוני אודות הבדיקה, הסבר לגבי בדיקות אלטרנטיביות קיימות, והסבר לגבי הסיבוכים האפשריים. ביום הפעולה, לאחר קבלת הסבר נוסף מהרופא המבצע, תתבקש לחתום על טופס הסכמה מודעת. בדיקת קולונוסקופיה מתבצעת בשכיבה על צידך השמאלי לאחר שתקבל זריקת הרדמה תוך וורידית. הבדיקה מבוצעת בשינה יחד עם זאת בעת הפעולה תתכן הופעה של הרגשת לחץ בבטן המלווה באי נוחות קלה, עקב ניפוח חלל המעי באוויר. הבדיקה אינה כואבת. משך הבדיקה הוא כ- 30 דקות ומושפע מאיכות ניקיון המעי, ומבנה המעי הגס הספציפי של כל אחד מאיתנו והצורך בפעולות אבחנתיות או טיפוליות בתעשנה במהלך הבדיקה. להצלחת הבדיקה,קיימת חשיבות מכרעת לטיב ההכנה, ועל כן עליך למלא אחרי הוראות ההכנה בדקדקנות
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים מקובלים במדינות המפותחות
הכנה לבדיקת קולונוסקופיה
הכנת המעי הגס לבדיקת קולונוסקופיה דורשת דיאטה מיוחדת ושתייה של חומר משלשל לצורך ניקוי חלל המעי הגס מתוכן. קיימים בשוק תכשירים שונים שפועלים כחומר משלשל אשר יכולים להתאים כהכנה לבדיקה. קיימת חשיבות רבה להקפדה על הוראות ההכנה. הכנה טובה מאפשרת בדיקה איכותית ומדוייקת. הכנה לקויה תפגום באיכות הבדיקה, ביכולת האיבחון ולעיתים תצריך ביצוע פעולה חוזרת.
הכנות נדרשות לבדיקת קולונוסקופיה:
הנחיות לקולונוסקופיה עם מרוקן (עד 13:00)
הנחיות לקולונוסקופיה עם מרוקן (אחרי 15:00)
הנחיות לקולונוסקופיה עם פיקולקס (עד 13:00)>
הנחיות לקולונוסקופיה עם פיקולקס (אחרי 15:00)>
הנחיות לקולונוסקופיה עם מוביפרפ (עד 13:00)>
הנחיות לקולונוסקופיה עם מוביפרפ (אחרי 15:00)>
הנחיות לקולונוסקופיה עם הכנה מוגברת (עד 13:00)>
הנחיות לקולונוסקופיה עם הכנה מוגברת (אחרי 15:00)>
המלצות להכנה לפני בדיקת קולונסקופיה לחולה סוכרת
המלצות לחולי סוכרת לפני בדיקת קולונסקופיה>
סיבוכים של בדיקת קולונוסקופיה
ייתכנו גירוי וכאב מקומי בזרוע בסביבות הווריד שלתוכו הוזרק חומר הרגעה. הללו חולפים לאחר מספר ימים. ייתכן דימום קל מאיזור נטילת ביופסיה או מאיזור כריתת פוליפ. הדימום, בד"כ קל ונעצר לבד. במקרים נדירים יתכן דמם חזק מהרגיל המצריך פניה למיון בימים שאחרי הפעולה. קיימת אפשרות נדירה או להתנקבות המעי במהלך הבדיקה (פרפורציה) סיבוך זה קורה בדרכ בכריתת פוליפים גדולים אך יכולה להתרחש בכל בדיקה. סיכון זה שבדרךבדרך כלל מתגלה מיד אחר הבדיקה ודורש טיפול רפואי מיידי.ולעיתים אף ניתוח. יחד אם זאת במידה וב24 שעות שאחרי הבדיקה הינתך חש כאב בטן עז, חם, הקאות או העדר מעבר גאזים עליך לפנות לחדר מיון בהקדם האפשרי.
לאחר בדיקת קולונוסקופיה
לאחר בדיקת קולונוסקופיה תנוח במשך כ 30 דקות בחדר התאוששות. המלווה יוכל לשהות לצידך. שתייה ואכילה יותרו לאחר הבדיקה על פי הוראות האחות בחדר התאוששות.. תוכל לגשת לשירותים בלווי המלווה גם כן לאחר אישור האחות האחראית. לפני שחרורך יימסרו לך תוצאות הבדיקה והוראות להמשך טיפול או מעקב. תוצאות ביופסיה (במידה ונלקחו) יימסרו לך לאחר כחדש. אסור לנהוג במהלך 12 שעות לאחר ביצוע הבדיקה. בהיותך בבית, מידה ויופיע כאב בטן עז, חום, דימום רקטלי, יציאה שחורה או הקאה, פנה להערכה רפואית מיידית.