כתבות

מערכת העיכול של היילוד

תאריך פרסום: 01/12/2013

​10 דברים שלא ידעתם על המערכת שמניעה את ההתפתחות והצמיחה

מערכת העיכול של היילודמערכת העיכול של היילוד

מאת: אראלה טהרלב בן־שחר


1. כדור פינג פונג
גודל הקיבה של תינוקות בני יומם הוא כגודל כדור פינג פונג ותכולתה כ־50 מ"ל (קצת פחות מבקבוק תינוקות קטן). עד שהתינוק מגיע לבגרות, הקיבה גדלה פי 30 ומסוגלת להכיל אז כ־1.5 ליטר מזון.

2. אזור סטרילי
כשתינוק נולד מערכת העיכול שלו סטרילית, אבל מיד עם צאתו לאוויר העולם מתחילה להתבסס הפלורה החיידקית, המורכבת מחיידקים "טובים" שמייצרים ויטמינים, עוזרים לעיכול ומשפרים את תפקוד מערכת החיסון.

3. איכות הפלורה
אצל תינוקות יונקים הפלורה נוטה להתבסס מהר. תחליפי חלב, כמו גם מתן אנטיביוטיקה בימים שלאחר הלידה, עשויים להשפיע לרעה הן על הקצב והן על האיכות של הפלורה החיידקית שנוצרת. לאחרונה מפתחים תחליפי חלב המכילים פרוביוטיקה בניסיון לפתור זאת.

4. חוק ה־3
כ־25% מהתינוקות סובלים מעוויתות במעיים ("קוליק"). רופאים מאפיינים את התופעה על פי חוק ה־3: 3 פעמים בשבוע, למשך 3 שעות, לפחות 3 שבועות ובערך עד גיל 3 חודשים. בשנים האחרונות חושבים שייתכן שנמצאה התרופה להקלת הקוליק - פרוביוטיקה.

5. פליטה ועוד פליטה
פליטה של חלק מהמזון ("ריפלוקס") היא תופעה שכיחה בגיל הרך, והיא נובעת מגודל הקיבה הקטן ו/או מחוסר בשלות של הסוגר החוסם את המעבר בין הקיבה לוושט. יש לפנות לטיפול רק אם הריפלוקס בעייתי כמו במצבים שהוא מונע מהתינוק להעלות במשקל ולהתפתח או שהוא סובל ממנו מאוד.

6. חוש טעם מפותח
לתינוקות יש חוש טעם. למעשה, יש להם הרבה יותר בלוטות טעם מאשר למבוגרים. מהלידה הם יודעים להבדיל בין מתוק למריר, ומגיל חמישה חודשים יגיבו לטעמים מלוחים. ומהו הטעם שהם מעדיפים? את טעמו של חלב האם.

7. כושר ספיגה ירוד
מערכת העיכול של התינוקות סופגת טוב פחות ולכן היא אינה מעכלת חלק מהמזון, בעיקר שומנים ופחמימות. עד גיל ארבע תקין למצוא מזון לא מעוכל ביציאות.

8. עלייה באלרגיות
מספר הילדים החולים בצליאק עלה משמעותית בשנים האחרונות, וגם מספר הילדים האלרגיים לחלב ולבוטנים עלה. מחקרים חדשים מראים שאם הם היו נחשפים בגיל מוקדם יותר למגוון רחב יותר של מזונות, מערכת העיכול ומערכת החיסון במעי שלהם היו מתמודדות טוב יותר עם התופעה. עם זאת, נכון לעכשיו אין תמימות דעים שאכן יש לתת לתינוקות חלב פרה או במבה בגיל הינקות.

9. ירידה בעקומת הגדילה
שליש מהתינוקות יורדים בעקומות הגדילה עד גיל חצי שנה. זה תהליך טבעי הנובע מכך שגודל היילודים הוא תוצאה של איכות התנאים ברחם יותר מאשר הגנטיקה. לכן, כשהתנאים ברחם טובים, התינוק עשוי להיוולד גדול יותר מכפי שהגנטיקה מייעדת אותו להיות. לכן תינוקות גדולים להורים קטנים אמורים לרדת בעקומות במהלך השנה הראשונה כדי להגיע למקומם הטבעי.

10. כבר הפרעת אכילה?
ישנם גם תינוקות עם הפרעת אכילה. הפרעה כזאת מתרחשת או אצל ילדים שהוריהם מאכילים אותם בכוח מלחץ שלא יעלו במשקל, או בשל ריפלוקס טורדני ומציק שגורם לילדים לפתח אברסיה (סלידה) לאוכל.


ייעוץ מקצועי: פרופ' רון שאול, מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, הקריה הרפואית רמב"ם