הנחיות תזונתיות לאחר ניתוח במחלקת כירורגית לב
רקע
ניתוח לב מעמיד את הגוף בפני מתח קשה שיש לו השלכות על פעילות הגוף ומערכותיו. חלקן של התופעות יהיו בתקופה הסמוכה לניתוח עצמו וחלקן אף לטווח הרחוק.
מבחינה תזונתית – בתקופה שלאחר הניתוח עלולים להתפתח חסרים תזונתיים מכיוון שהצרכים מוגברים כתוצאה מהמתח.
התזונה לאחר הניתוח חשובה לתהליך השיקום, לקיצור משך השהייה בבית החולים ולהקטנת הסיכוי לסיבוכים בהמשך.
המתח הרב עלול לגרום לתופעות שונות כגון :
חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, שלשולים וכתוצאה מכך הפחתה בצריכת מזון, וזאת דווקא בתקופה שבה הגוף מאד זקוק לתמיכה התזונתית.
על החולה ומשפחתו להבין את הצורך בתמיכה התזונתית ואת חשיבותה הרבה לקידום תהליך ההחלמה, ולעשות את מירב המאמצים לשתף פעולה ולאכול. ניתן לסייע לחולה להגביר את צריכת המזון בתקופה שלאחר הניתוח ע"י:
- הצעת ארוחות קטנות ותכופות (כל 2-3 שעות)
- הצעת מרקים מתאימים ליכולת האכילה של החולה (רגיל, דייסתי, קל לעיכול, נוזלי...)
- תפריט מועשר המותאם לצרכיו של החולה
- הבאת מזונות שהחולה אוהב בהתאמה למצבו
עידוד ותמיכה של בני המשפחה והצוות הרפואי
לאחר השחרור מבית החולים רצוי להיות במעקב של דיאטנית בקהילה שתוכל לסייע בבניית תפריט מותאם אישית, על פי מחלות הרקע והצרכים המיוחדים של כל חולה.