אזופאגוסקופיה - הסתכלות ישירה לוושט
רקע על הסתכלות ישירה לוושט
'אזופאגוסקופיה' זו פעולה של הסתכלות ישירה לוושט בעזרת מכשיר מיוחד, הנקרא אזופאגוסקופ גמיש. זהו צינור חלק וגמיש, שקוטרו כקוטר אצבע ובקצהו מורכבת מצלמה זעירה. האזופאגוסקופיה עוזרת לאבחן גורמים להפרעה בפעילות תקינה של הוושט. במהלך הפעולה מודגמים בנוסף לוושט גם הקיבה והדואודנום.
אזופאגוסקופיה מבצעים על מנת לקבוע מה הגורם לכאבים או קושי בבליעה, לאבחן היצרות בוושט, לזהות ולטפל בגוף זר וכן על מנת לאבחן דימום, דלקת ולעיתים אף קרע בוושט.
לפני הבדיקה
יש להיות בצום מלא 12 שעות לפני הבדיקה.
לעיתים, בשל היצרות קשה בוושט, יש צורך בצום ממושך יותר או בניקוי הוושט בעזרת זונדה. הרופא יודיע לכם על כך לפני הבדיקה.
יש להגיע לבדיקה בליווי אדם מבוגר.
לפני הבדיקה יחובר לאחת הידיים צינור עירוי לווריד, דרכו יינתן חומר טשטוש.
במהלך הבדיקה של הסתכלות ישירה לוושט
בדיקת אזופאגוסקופיה עורכת כחצי שעה ומבוצעת תחת זריקות טשטוש. מרבית החולים אינם זוכרים את מהלך הפעולה. לאחר שתתמקמו בחדר הבדיקה, תקבלו מספר תרופות להרגעה וטשטוש קל. הרופא יתיז חומר אלחוש בפיכם ובגרונכם, אשר יגרום לחוסר תחושה ובנוסף, תקבלו תרופות טשטוש דרך הוריד.
האזופאגוסקופ יוכנס בעדינות לפה ומשם לוושט. בזמן מעבר הצינור, יבחן הרופא את הוושט דרך מסך המחשב המחובר לאזופאגוסקופ. במידה ויתגלה ממצא חשוד, תילקח דגימה מהרקמה החשודה (ביופסיה), שתשלח לבדיקה מעבדתית.
כאשר הבדיקה מסתיימת – האזופאגוסקופ מוצא החוצה ומופסק מתן תרופות ההרגעה. תוך זמן קצר תחזרו לערנות מלאה.
עם סיום הבדיקה תועברו לחדר התאוששות ומשם לחדרכם במחלקת כירורגית חזה.
לאחר הבדיקה של הסתכלות ישירה לוושט
לאחר שתתעוררו ומצבכם יאפשר זאת, תשוחררו לביתכם בלוויית אדם בוגר.
לפני שתתחילו לאכול או לשתות, וודאו כי הרגשת הנימול בפה נעלמה. זה קורה בד"כ, בין שעה לשעתיים מסוף הטיפול. אחרת, מזון או מים עלולים להיכנס לקנה הנשימה ולגרום לחנק.
שיעור הסיבוכים של הפעולה נמוך מאוד, אך כמו בכל פעולה - סיבוכים אפשריים. במידה ותהיה בעיה, תעודכנו ע"י הרופא במחלקה.
כיצד תנהגו בביתכם
יש ליצור קשר עם מחלקת כירורגית חזה או הרופא המטפל, במקרים הבאים:
במקרה שממשיך לכאוב בזמן בליעה.
במקרה של כאבים בחזה או בבטן.
במקרה של עליית חום, מעל 38 מעלות.