לתזונת התינוק בשנתו הראשונה יש השפעה מכרעת על בריאותו ועל רמת ההתפתחות השכלית והמוטורית שלו. עד איזה גיל צריך להרתיח את המים? מדוע אסור לתת להם דבש? האם כדאי לשעשע את הילד בזמן האוכל או שעדיף לשתוק?
להלן תשובות לשאלות שכיחות על תזונת התינוק.
תעשה פה גדול...
מאת: נועה שי, דיאטנית קלינית צוות פדיאטריה,
המחלקה לתזונה קלינית, הקריה הרפואית רמב"ם
ד"ר גילה רוזן, דיאטנית קלינית, מנהלת המחלקה לתזונה
קלינית, הקריה הרפואית רמב"ם.
מה מותר ומה אסור לאכול?
עד לגיל חצי שנה מומלץ להיניק או להאכיל בתכשיר מזון לתינוקות באופן בלעדי ואין צורך במזונות אחרים כלל.
בהיותו שייך למשפחת היונקים, חלב אם הוא המזון המתאים ביותר לכיסוי כל צרכיו התזונתיים של היילוד. לכל חיה ממשפחת היונקים חלב המתאים לצרכיה ושכלל אינו מותאם לצרכי האחרים, כך חלב פרה מותאם במיוחד לעגלים וחלב עזים מותאם במיוחד לגדיים. כאשר אין אפשרות להיניק, ניתן לתת תכשיר מזון מסחרי לתינוקות תוך הקפדה על הוראות השימוש של היצרן.
עד איזה גיל מומלץ להרתיח את המים?
המים להזנה ושתייה חייבים להיות מורתחים לתינוקות מתחת לגיל שנה. מים מכל סוג שהוא (כולל מים מינרלים ומים מטוהרים), יש להרתיח למשך 2 דקות. ניתן לשמור במקרר במשך 48 שעות.
מתי יודעים שהתינוק מוכן לאכול מזון מוצק?
יש לשים לב לסימני מוכנות של התינוק למזון מוצק כמו הבעת עניין במזון המשפחתי והושטת היד אליו. התינוק מוכן להתחיל לאכול מוצקים כשאר הוא מסוגל לשבת, לפתוח או לסגור את פיו למראה משהו המתקרב אליו ולכוון את ידיו.
האם להתעקש להאכיל בישיבה?
האכלה בישיבה חשובה כי היא מאפשרת לתינוק להסתכל על המזון, להושיט ידיים,לגעת בו וגם להפנות את ראשו אל הכפית או ממנה והלאה ובכך להודיע על רצונותיו. האכלה בחצי שכיבה אינה מומלצת.
מהו סדר החשיפה המומלץ למזונות חדשים?
תינוק נולד עם העדפה מובהקת למתוק. כאשר מתחילים בחשיפה למזונות חדשים, מומלץ לדחות את המזונות המתוקים (פירות, גבינות מתוקות ומעדנים) ולבסס לפניהם את הירקות, הבשר והגבינות ללא טעם. זה יכול להעלות את הסיכוי שהילדים יאכלו מזונות אלה ולא ייסרבו להם. הקניית הרגלים אלו תטיב איתם בהמשך חייהם.
מתי אפשר לעבור למזונות מוצקים?
ההמלצה להאכלה במזונות מוצקים היא החל מגיל שישה חודשים. המזונות המוצקים חייבים להנתן בסדר הנכון, בחשיפה מבוקרת והדרגתית ובצורת הכנה נכונה, תוך שימת לב לתגובות הגופניות. אין לתת מזון מוצק טחון בבקבוק עם חור גדול. מזון מוצק צריך להיות בתחילה טחון בבלנדר לרמות מוצקות המתאימה להאכלה בכפית. הדרגתיות במרקם המזון חשובה אף היא ויש להתקדם על פי יכולותיו והתפתחותו של התינוק.
לאחר מרקם דייסתי, מתקדמים לקציצות טחונות, בהמשך למזון חצי רך ולבסוף מזון מוצק.
החלק מגיל שנה לא חלים על הפעוט איסורים בנוגע למזון, למעט הכללים הבטיחותיים שמטרתם למנוע חנק.
אלו מזונות יכולים לגרום לאלרגיות?
אלרגיה למזון היא תגובה של הגוף לחלבון זר. המזונות העיקריים שיכולים לגרום לאלרגיה בתינוקות הם חלבון חלב פרה, חלב סויה, ביצים, דגים, חיטה, שומשום ובוטנים. האלרגיה יכולה להתבטא בצורות רבות: במערכת העיכול , הנשימה או העור. אלרגיה למזון נדירה ומופיעה רק ב-2% עד 3% מהתינוקות.
חלק מהאלרגיות למזון , המופיעות אצל תינוקות בשנה הראשונה לחיים, חולפות עם הזמן. חשיפת מזונות בסדר הנכון ובהתאמה לגיל, יכולה למנוע תגובות אלרגיות מיותרות, מכיוון שעם הגיל מערכת העיכול מגיבה בצורה יותר טובה לחשיפה למזונות חדשים. יש לאבחן את האלרגיה בסיוע רופא מומחה, לפני שמתחילים להוריד מזונות חשובים מתפריטו של הילד.
לאחר שאובחנה אלרגיה, יש להתייעץ עם דיאטנית ילדים בנוגע לתפריט המכיל תפריטים נאותים.
מדוע אסור לאכול דבש ולעומת זאת סוכר מותר?
על פי הנחיות משרד הבריאות, אין לתת דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה וזאת בשל מחלה בשם "בוטוליזם", הנגרמת על ידי רעלן המיוצר ע"י חיידק בשם "קלוסטרידיום בוטולינום". זוהי מחלה נוירולוגית חריפה שסימניה הם טשטוש ראיה, קושי בדיבור ובבליעה, קושי בנשימה ואחרים. אצל תינוקות עד גיל שנה, בניגוד למבוגרים, די בחשיפה לחיידק הרדום (נבג) המייצר את הרעלן, כדי לפתח את המחלה.
האם להתעקש ש"יאכל עוד כפית"?
אין להפעיל לחץ על הילד לאכול (בכל גיל!) – זה עלול לגרום לו לאכול גרוע יותר, להאט את קצב גדילתו ולגרום לו לחוש רע לגבי עצמו וגופו. התעקשות זו מאמללת את הילד והוריו והופכת את הארוחה מתהליך מהנה ומספק לקרב בו אין מנצחים. קבלת הנחיות ויעוץ מדיאטנית מומחית לתזונת תינוקות,עשויה לסייע רבות להורים.
לפרטים נוספים ניתן לפנות למחלקה לתזונה קלינית בבית החולים רמב"ם.