בשורה לחולי פרקינסון ורעד ראשוני: FUS - טיפול תוך מוחי באמצעות קרני אולטרסאונד ממוקדות MRI - בלי חתכים, בלי הרדמה וללא צורך בקידוח הגולגולת
מאת: אתי דור־נחום
חולים בפרקינסון או ברעד ראשוני וסובלים מהפרעות תנועה שמקשות עליכם לבצע פעולות שגרתיות כמו לשתות כוס תה, לאכול או להסתרק? דמיינו לכם שטיפול רפואי חדשני ופורץ דרך יפסיק את הרעד שלכם לגמרי, בלי צורך בקידוח הגולגולת, בלי הרדמה או כאבים. נשמע כמו מדע בדיוני? טיפול חדשני שבוצע לראשונה בארץ בקריה הרפואית רמב"ם הופך את הדמיון למציאות ממשית.
הפרוצדורה החדשה היא למעשה טיפול תוך מוחי שמבוצע באמצעות מכשיר הנראה כמו קסדה, וממנו בוקעות קרני אולטרסאונד (קרניים על קוליות) ממוקדות שנמצאות תחת בקרת MRI. בהוראת נוירוכירורג, שמתפעל את המכשיר, נשלחות קרני האולטרסאונד ממוקדים שונים ובהדרגה לעבר נקודה אחת זעירה במוח, עד שנפסק הרעד.
לאחרונה בוצע הטיפול בהצלחה רבה בשני חולים שסבלו מרעד ראשוני. הטיפול התאפשר הודות לשיתוף פעולה בין רמב"ם לחברת ההייטק הישראלית "אינסייטק", מפתחת המכשיר. ברמב"ם שיתפו פעולה המחלקה הנוירוכירורגית בראשות פרופ' מנשה זערור, המרכז לטיפול בפרקינסון ברמב"ם בראשותה של ד"ר אילנה שלזינגר מהמחלקה הנוירולוגית וד"ר איילת ערן ופרופ' דורית גולדשר מהמחלקה הנוירורדיולוגית בבית החולים.
איך זה עובד?
עד כה הוצעו לחולי פרקינסון או רעד ראשוני טיפול ניתוחי או טיפול תרופתי, שלעתים לא סייע להפסקת הרעד. "האופציה הניתוחית היחידה שהוצעה עד כה לחולים נקראת 'גירוי תוך מוחי' (DBS), ובמהלכה מחדירים אלקטרודות למוח דרך שני חורים קטנים", מסביר פרופ' זערור. "האלקטרודות מחוברות לסוללה והן מגרות גרעין מסוים במוח, וגירוי זה מפסיק את הרעד. פרוצדורה זו ניתנת לביצוע בהצלחה רבה, ויש חולים שעבורם זאת האופציה הטובה ביותר".
הרעיון שעומד מאחורי ההליך החדשני הוא שילוב של שתי טכנולוגיות: גלי אולטרסאונד ממוקדים, שמסוגלים לצרוב אזור קטן במוח, ומכשיר MRI, שמספק הדמיה של המוח בזמן אמת ומצביע על דרגת החימום המקומי של הרקמה - מה שמאפשר למנתח להגיע לדיוק מרבי. "השילוב בין ההדמיה לקרניים הממוקדות מאפשר לכוון בדיוק מרבי, של חלקי המילימטר, את קרני האולטרסאונד לנקודה במוח שמהווה את מקור הרעד ולבצע את הצריבה תחת ניטור", מסביר פרופ' זערור. "ההליך מתבצע בהדרגה, כך שלפני שהנוירוכירורג מעלה את דרגת החימום המקומי של קרני האולטרסאונד, הוא מדבר עם החולה, מוודא שהכל בסדר ושאין תופעות לוואי, ורק אז ממשיך, עד שמגיעים לדרגה שבה צורבים את הרקמה באופן בלתי הפיך, מה שלמעשה מפסיק את הרעד. הקרן חולפת דרך רקמות המוח בלי להזיק להן ומנטרלת רק את הנקודה במוח שאליה היא מכוונת".
איך מתבצע הטיפול?
המטופל שוכב בתוך מכשיר ה־MRI. הנוירוכירורג המנתח יושב מעבר לחלון זכוכית במרחק של חמישה מטרים. לאחר שהוא מזהה את הנקודה המדויקת שמצריכה טיפול, הוא מפעיל באמצעות עכבר מחשב את הקסדה, וזו שולחת גלי אולטרסאונד למוח. במהלך ההליך החולה נמצא בהכרה מלאה. המנתח מגביר את עוצמת החימום של קרני האולטרסאונד בכל פעם, ובהפסקות בין הפעולות הנוירולוגים בודקים את החולה כדי לבחון את השיפור ברעד ולוודא שאין תופעות לוואי. "כעבור זמן קצר של טיפול כבר אפשר לראות הפחתה בעוצמת הרעד", אומרת ד"ר שלזינגר. "כשהטיפול מסתיים, הרעד פוסק כליל והחולה יכול מיד לחזור ולבצע פעולות שגרתיות כשידיו יציבות".
למה זה טוב?
* מדובר בהליך לא פולשני שמחזיר לחולה את היכולת לחזור ולתפקד באופן עצמאי, ללא חשש שמא הכוס תיפול לו מהיד או שמא לא יצליח לכתוב משפט.
* ההליך הלא פולשני חוסך את הצורך בקידוח בגולגולת או בחתכים, ובעקבות זאת החולה לא נזקק להרדמה, אינו סובל מדימום ואינו חשוף לסכנה של זיהום.
* ההליך אינו כואב ואין צורך בשיקום לאחריו. החולה קם ממיטת ה־MRI ללא רעד. בניגוד לחולים העוברים הליך פולשני וזקוקים לעתים למשככי כאבים, במקרה זה החולה נשאר להשגחה של 24 שעות ולאחר מכן משתחרר לביתו.
* בזכות הניטור של ההליך באמצעות מכשיר MRI, הנוירוכירורג יכול לדמות את מצב המוח ולהגיע לדיוק מרבי בלי לפגוע ברקמות אחרות במוח.
מי יכול ליהנות מהטיפול החדשני?
חולים שסובלים מרעד, בין אם הוא נובע ממחלת הפרקינסון או מרעד ראשוני. עליהם לעבור מיפוי ראשוני ולהיבדק ב־MRI או CT, ומי שנמצא מתאים יוכל לעבור את הטיפול. לתיאום ניתן להשאיר הודעה בביפר שמספרו: 6574585־054.
מה הלאה?
הפיתוח החדשני מוכיח שהשמים הם הגבול בתחום. פרופ' זערור וד"ר שלזינגר מעריכים כי בעתיד יהיה אפשר להשתמש במכשיר ליישומים נוספים, ובהם בעיות פסיכיאטריות וטיפול באפילפסיה.
תעודת זהות
שם: אולטרסאונד ממוקד MRI
יצרן: חברת ההייטק הישראלית אינסייטק
שנת לידה: הפיתוח הראשוני של המכשיר החל לפני 15 שנה. השימוש בו החל לטיפול בגידולים שפירים ברחם, שעבורם הוא כבר מקובל בארצות הברית ובאירופה. לאחרונה התחילו להשתמש באותה טכנולוגיה לטיפול במחלות נוירולוגיות.
איפה תמצאו אותו: באמצעות המכשיר בוצעו עד כה כ־140 טיפולים בקנדה, בארצות הברית ובקוריאה, רובם במסגרת מחקר. השימוש המסחרי בו ניתן עד היום רק בשווייץ, ומנובמבר 2013 הוא נכנס לשימוש ברמב"ם.
לפרטים נוספים
המכון להפרעות תנועה ברמב"ם:
04-777-1495 או במייל [email protected]
צפו בסרטון המדגים את תוצאות טיפול ה- FUS החדשני ברמב"ם