מיליארדי חיידקים לא טועים
תשעה דברים שלא ידעתם על פרוביוטיקה לילדים
מאת: אראלה טהרלב בן-שחר
1. מסתורי היוגורט בולגרי. הראשון לשים לב לכך שיש חיידקים מועילים היה ד"ר איליה מצ'ניקוב, רופא וחתן פרס נובל לפיזיולוגיה לרפואה, שהבחין בתחילת המאה ה-20 בכך שאנשי הכפרים בבלקן בריאים יותר ותלה זאת בהרגל שלהם לשתות חלב מותסס (יוגורט) עשיר בחיידקים. עם זאת, לרפואה המודרנית לקח שנים להכיר ולאמץ את התובנה.
2. טריליון פרטים באיבר אחד. מספר החיידקים במעי הגס הוא 100 טריליון - יותר מפי עשרה ממספר התאים בגופנו. מספר סוגי החיידקים הוא 500. יש הרואים במכלול החיידקים האלה (המכונים גם "מיקרוביום") איבר.
3. החבר'ה הטובים. השפעתם המבורכת של החיידקים הטובים נעשית בדרכים שונות: הם מתחרים בחיידקים שליליים; מוכשרים בייצור מינרלים וויטמינים (בעיקר ויטמין K הקשור לקרישת הדם); ומסייעים בעיכול ובניצול רכיבי התזונה שבאוכל.
4. מפקד אוכלוסין. אוכלוסיית חיידקים לא אופטימלית (דלה או שונה) מגבירה את הסיכון לשורה של מחלות, בהן גם מחלות עיכול כמו מעי רגיז, צליאק ומחלות מעי דלקתיות, וגם בעיות בריאות אחרות כמו השמנת יתר, אלרגיות (בעיקר בעור), סוכרת ואפילו דיכאון. ניסויים שנעשו בעכברים הראו ששינויים בהרכב החיידקים יכול להשפיע על תפקוד ההמערכת החיסונית שלהם, נטייה להשמנה ואף דיכאון.
5. חשיפה בתעלת הלידה. כשהוא ברחם, מערכת העיכול של התינוק עקרה מחיידקים אך הוא מתחיל לצבור חיידקים עוד לפני שיצא לאוויר העולם - בתעלת הלידה. לכן ניתוח קיסרי משפיע לרעה על המיקרוביום. ובהתאם לאותו רציונל, כשאישה הרה נוטלת פרוביוטיקה בסוף ההיריון היא כנראה מקטינה את הסיכון של תינוקה ללקות באלרגיה (בעיקר מסוג תפרחת עורית) לאחר הלידה.
6. הנקה ליצירת פלורה. הנקה היא המתכון הטוב ביותר ליצירת פלורה חיידקית משובחת, ותינוקות יונקים מפתחים כבר בגיל חודש פלורה ספציפית שמסייעת להתפתחות מערכת החיסון. לעומת זאת, שימוש בתחליפי חלב ומתן אנטיביוטיקה בחודשים הראשונים לחיים מקשים על השגת פלורה אידיאלית.
7. לצואה יש תשואה. לאחרונה מצאו שאדם עשיר בחיידקים בריאים יכול לתרום לאדם שיש לו פלורה לא בריאה. זה נעשה באמצעות השתלת צואה מהבריא לחולה. השיטה הזו נחשבת לטיפול סטנדרטי עבור קלוסטרידיום דיפיצילה - מחלה המתבטאת בשלשולים ונגרמת משימוש באנטיביוטיקה או אשפוז בבית חולים.
8. פרוביוטיקה להגנת פגים. מחקרים שנעשו עד היום הוכיחו שפרוביוטיקה יעילה במניעת מחלה מסוכנת ושכיחה אצל פגים בשם דלקת נמקית במעי הגס, במניעת שלשולים לאחר טיפול אנטיביוטי או אשפוז, במקרים של דלקת נרתיקית, וייתכן גם שיכולה להקל על תינוקות הסובלים מקוליק.
9. נפלאות הסוגה. הפרוביוטיקה מוגדרת כתוסף תזונה ונמכרת כמוצר מדף, אך כדי להפיק תועלת ממנה צריך לדעת לבחור בתבונה את סוג החיידקים שנוטלים - ואת זה יכול לדעת רק מומחה לתחום.
ייעוץ מקצועי: פרופ' שאול רון, מנהל יחידת גסטרואנטארולוגיה ילדים, בית החולים רות רפפורט לילדים, רמב"ם