מיתוסים מול מציאות ברפואת ילדים

תאריך פרסום: 01/09/2004

ברפואת ילדים יש לא מעט מיתוסים, חלקם נכונים וניתן להסבירם מבחינה מדעית וחלקם מוטעים ומטעים. ד"ר נעים שחאדה שובר ארבעה מיתוסים נפוצים ומציג את הדברים הנכונים שיש לעשות

מיתוסים מול מציאות ברפואת ילדיםמיתוסים מול מציאות ברפואת ילדים

מאת: פרופ' נעים שחאדה, מנהל מחלקת ילדים א', בית​ החולים 'מאייר' לילדים, הקריה הרפואית רמב"ם

תינוק שמנמן – סמל לבריאות
לילדים שמנים יש סיכון גבוה להפוך למבוגרים שמנים עם כל התחלואה הקשורה בהשמנת יתר כמו סוכרת, מחלות לב איסכמיות ובעיות פרקים. בנוסף לסיכון העתידי, תינוק שמן חשוף בד"כ יותר מאחרים, לפתח בעיות נשימתיות ואיחור בהתפתחות המוטורית. אי לכך, התינוק 'העגלגל', שכל הסובבים אותו מתפלאים 'מבריאותו', בעצם אינו בריא וסובל מעודף משקל עם השפעה בריאותית שלילית בהווה ובעתיד.


לתינוק עם חום גבוה יש לתת אנטיביוטיקה
תינוקות וילדים מפתחים מחלות חום רבות בעיקר לאחר כניסתם למעון יום או לגן. זה תהליך טבעי, המתפתח עקב חשיפת התינוק למספר רב של מזהמים, בעיקר וירוסים, הנמצאים בסביבתו הקרובה. מחלות חום פשוטות ומרובות אינן מדאיגות בדרך כלל, במיוחד כשהתינוק מתפתח טוב ובהתאם לגילו, רובן אף נגרמות ע”י וירוסים שאינם מגיבים לטיפול אנטיביוטי. כך שלמעשה מתן אנטיביוטיקה אינו עוזר במקרים אילו, נהפוך הוא, הילד עלול לפתח תופעות לוואי הקשורות לטיפול האנטיביוטי כמו כאבי בטן, שלשולים והקאות. כל זאת, בנוסף לסיכון של התפתחות זנים של חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה.
על כן, סמכו על הרופא המטפל ואל תלחצו לקבלת טיפול אנטיביוטי מיותר.


תינוקות רגישים לשינויי מזג אויר – יש להלבישם בקפדנות
תינוק מושפע משינויי מזג אויר כמו מבוגר. אי לכך, יש להלבישו בדומה למבוגר. ההגזמה בהוספת רבדי בגדים בעונת החורף לא תועיל במניעת מחלות החורף ולא תגן מפני התקררות. היא תכביד על התינוק ותפריע לתנועתיות שלו. במידה ולתינוק יש חום גבוה, הגזמה בלבושו תפריע למנגנוני הגוף הטבעיים האחראים על שמירת חום גוף תקין.
הלבישו את תינוקכם בדומה לאופן שבו אתם מתלבשים.

התינוק פיתח חום – לגשת מיד לרופא
צוין קודם, שרוב מחלות החום אצל תינוקות הן מחלות ויראליות פשוטות. בד"כ סימני המחלה אינם ברורים בשעות הראשונות של עליית החום, כך שגם רופא מעולה לא יהיה מסוגל לאבחן את סיבת החום אם יבדוק את התינוק מיד עם עליית החום.
לכן, מומלץ להוריד את החום ע"י מתן התרופות המתאימות ובמינון המתאים (לפי המלצת הרופא) או על ידי אמבטיה פושרת. אם התינוק מתנהג כרגיל למרות החום, אין צורך 'לרוץ' לרופא, אלא עדיף להמשיך בטיפול בהורדת החום. במידה שהחום נמשך יותר מ- 24 שעות , יש לפנות לרופא המטפל.