כתבות

לכו על זה (או שתרוצו)

תאריך פרסום: 01/07/2015

​​​לא חייבים להוציא כסף על מינוי לחדר כושר או להשקיע בהליכון, אפשר פשוט לצאת מהבית ולהתחיל ללכת או לרוץ. מה עדיף?​

לכו על זה (או שתרוצו)לכו על זה (או שתרוצו)

מאת: שרי שיין

ללכת כי...

1. כולם יכולים


הליכה לא דורשת הכנות מקדימות, אפשר לעשות אותה בכל סביבה וברוב תנאי מזג האוויר, והיא מתאימה לכל רמות הכושר הגופני.


2. זה לא עולה כסף

הליכה אינה דורשת הוצאות כספיות מיוחדות כמו נעליים או ביגוד מיוחד.



​3. זה טוב לבריאות

מחקרים גדולים גילו שהליכה של 15 דקות ומעלה ביום מעניקה יתרונות בריאותיים רבים הכוללים: הפחתת תחלואה וסיבוכים ממחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, וכן הפחתת תמותה מסיבה כלשהי.



4. אין תופעות לוואי

שיעור הפציעות או הנזקים שיכולים להיגרם מהליכה נמוך ביותר בהשוואה לענפי ספורט אחרים. זאת בתנאי שלא מבצעים הליכות עם משקולות על הרגליים, הידיים או הגב. הוספת משקל יכולה לגרום לחלוקת עומס לא טבעית על המפרקים ולחוסר איזון בפעולת השרירים, ומכאן קצרה הדרך לשחיקת יתר ולכאבים.



5. אפשר ביחד

זהו אחד מענפי הספורט שאפשר לעשות בחברותא, מה שתורם להתמדה. מאחר שלא מדובר בספורט בעצימות גבוהה, אפשר גם לשוחח במהלך הפעילות, דבר המעצים את החוויה והופך אותה לנעימה יותר.



מצד שני...

הליכה מתאפיינת בדרך כלל בעצימות נמוכה, ולכן כדאי להפחית ציפיות בנוגע לירידה במשקל בעקבותיה, גם כשמדובר בהליכה מהירה למשך כשעה (הוצאה של כ-300-400 קלוריות). ירידה במשקל היא פועל יוצא של הוצאה קלורית למול הכנסה קלורית, וכמובן הטיה של המאזן האנרגטי לטובת ההוצאה הקלורית מוגברת. יש צורך בהפחתה בהכנסה הקלורית לגוף כדי שהמאזן האנרגטי ייטה לכיוון הנכון.



לרוץ כי...

1. אפשר להגיע לעצימות גבוהה

בריצה ניתן להגיע לעצימות גבוהה מאוד בהשוואה להליכה וענפי ספורט אחרים, והיתרונות הבריאותיים גדלים בהתאם. ככל שהעצימות תהיה גבוהה יותר, כך תגבר ההשפעה על המצב הבריאותי - לחץ דם, התפתחות סוכרת, מחלות לב, צפיפות עצם, השמנה, הפחתה בתמותה ממחלות כרוניות ובכלל. כמו ענפי ספורט רבים בעצימות גבוהה, גם ריצה זאת דרך מצוינת להגברת תחושת האנרגיה, ותרופה מצוינת להתמודדות עם לחץ, מתח ודיכאון.


2. שורפים הרבה קלוריות

בריצה בעצימות גבוהה אפשר להגיע להוצאה של 600-700 קלוריות לשעה, והתוצאה: איזון מטבולי טוב יותר. ריצה ברוב ימות השבוע מגבירה הסיכוי לאיזון המשקל.



3. אפשר בכל שעה ובכל מקום

אפשר לרוץ בכל שעה בכל מקום, אולי בהרי חיפה קצת פחות, אבל ברוב אזורי הארץ אין בעיה. אפשר להתחיל לרוץ בעצימות נמוכה עד בינונית ללא חשש או צורך בבדיקת רופא. מי שסובל ממצב בריאותי חריג, כדאי שייגש לרופא המשפחה או רופא ספורט לקבלת הנחיות מתאימות.



4. בניגוד למיתוס, היא לא גורמת נזק

בתנאים הלא נכונים ריצה יכולה לגרום לכאבי ברכיים, אך כשהיא מבוצעת נכון היא אינה גורמת נזק. ככל שהמשטח פחות קשיח ומסוגל לספוג יותר זעזועים, כך יהיו פחות כאבים. מומלץ לרוץ על חול ים, על מסלול המיועד לריצה, או על דשא. כדאי מאוד לקבל טיפים ממאמן ריצה או להשתתף בקבוצת ריצה כדי לשפר את טכניקת הריצה.



5. אין צורך בנעליים יקרות

נעלי ריצה יקרות המצוידות בבולמי זעזועים מתוחכמים לא מפחיתות כאבים או נזקים. הכלל המנחה הוא שהנעליים יהיו נוחות.



מצד שני...

לא כולם מתחברים לריצה, אבל אי אפשר לדעת עד שמנסים. בנוסף בניגוד להליכה, בריצה חשופים יותר לפציעות כמו נקע בקרסול ונפילות עקב המהירות ושינויי מתאר (מדרכות, אבנים, תחבורה ועוד).